Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Livslångt idrottande – parollen i Tofta Gif

Gymnastiken i Tofta Gif lyfter efter flytten från Bläshammar. I Tresteget sker stegvis utveckling.…– Jag märker redan vilka framsteg vi tar, säger Rebecca Warefelt.

Rebecca är bara 22 år. Hon är redan rutinerad i Tofta Gif. I fem år har hon varit aktiv i föreningens styrelse som representant för gymnastiksektionen.

Hur kommer det sig att du började så tidigt?

– De behövde någon och jag tycker att gymnastik är superkul och jag vill att det ska finnas kvar. Tyvärr har ideellt engagemang minskat, säger Rebecca och fortsätter:

– Vi skulle behöva få in fler som vill hjälpa till.

Till vardags studerar Rebecca till lärare i Göteborg. Det är inte bara unga gymnaster som drillas. Under hösten förberedde hon luciakandidaterna inför turnén. Det låter som ett välmatat schema

– Jag har alltid tyckt om att engagera mig, men jag har börjat säga nej till saker. Det är mycket planering och efteråt reflekterar jag över hur det gick på träningen och vad som kan bli bättre. Det är fokus på gymnasterna och deras välbefinnande som gäller. Det finns inga undantag där. Det finns inga interna konflikter som splittrar gruppen. Händer det något tar vi upp det direkt. Inget får gro, spinna och bli större.

När vi besöker den härliga gymnastikhallen är det gott om folk. Verksamheten har ökat. Det roliga är att ledarna ser en dramatisk utveckling bland de unga. Och det finns som sagt en anledning till glädjen.

Det man som den osynliga flugan på väggen kan iaktta är den vänliga och sköna gemenskapen mellan barnen. Det är lugnt och vänligt. Det är såna miljöer bara skickliga ledare kan skapa.

– Du skulle se när de kom in här första gången. Ögonen lyste upp.

Totalt finns det 60-70 barn i gruppen som tränar två gånger i veckan. Måndagar kan de vara för sig själva. Torsdag tränar de tillsammans med Varbergs Gif.

Det finns kvar två barngrupper i Bläshammar skola.

Toftas gymnaster har inte tävlat på ett tag.

– Vi har ju inte haft såna här tumblinggolv tidigare. Men nu har vi varit här ett år och jag vill att vi ska börja tävla. Det är vårt mål.

Hur länge sedan var det Tofta skickade gymnaster på tävlingar?

– Jag tror att det var 2015 eller 2016. Då hade jag en paus.

Rebecca Warefelt började träna som tioåring.

– Det är rätt sent om man vill tävla. Jag tror att, om man vill bli proffs, måste börja träna när man är väldigt ung. Det krävs 10 000-tals timmar. När jag tränade var det inte fokus på tävling.

Tofta Gif är en av få multiföreningar i kommunen som har verksamhet i fotboll, innebandy och just gymnastik. Det finns en del föreningar som styrts som en enhet. Ofta har det slutat med att föreningarna särat på sig.

– Jag ser ganska många fördelar. Vi kan hjälpa varandra. Men jag ser vikten av det livslånga idrottandet. Att få igång barn som inte rör sig så mycket. Ju fler klubbar vi är, desto fler aktiva kan vi fånga upp. Det är viktigare än att vara störst, bäst och vackrast.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Bildad:

1937.

Aktiviteter, fotboll:

cirka 500.

Innebandy:

cirka 120.

Gymnastik:

drygt 100.

Totalt:

cirka 600.

Medlemmar totalt:

650.

Verksamheter:

Lindvallen, Bläshammar och Lindbergs skola.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här