Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Per Tjernström, Varbergs Livräddningssällskap, hoppas att havslivräddarna återvänder till Apelviken och Kåsa. – Det finns absolut en efterfrågan, säger han.

Livräddarna kan återvända till Kåsa och Apelviken

För tretton år sedan försvann livräddarna från Apelviken och Kåsa. Nästa sommar kan de vara tillbaka.

Kåsa och Apelviken är särskilt utsatta för farliga strömmar och nu vill kommunen undersöka möjligheten att ha havslivräddare på plats. Per Tjernström från Varbergs Livräddningssällskap välkomnar planerna och hoppas att de får vara en del i utformningen.  

– Det sker olyckor där varje dag hela sommaren. Till exempel hade vi ett uppmärksammat fall förra sommaren då två flickor räddades från att drunkna av surfare. Så det finns absolut en efterfrågan på livräddare, säger han.

Även om flickorna den gången hade tur och surfarna agerade snabbt menar Per Tjernström att det är viktigt att även utbildade livräddare finns på plats. 

– En räddning sker snabbare om det finns utbildade havslivräddare vid stranden jämfört med om allmänheten eller räddningstjänst ska rädda någon. Det handlar om att ha rätt kompetens, säger han.

Kommunen kommer bland annat att lyfta blicken mot Tylösand i Halmstad för inspiration.

– Där finns havslivräddare så vi vill se hur de får det att fungera, säger Lennart Isaksson (S), vice ordförande för hamn- och gatunämnden. 

Fram till 2003 satt havslivräddare från Varbergs Livräddningssällskap vid både Apelviken och Kåsa och när dessa försvann upphörde även den flaggning som de hade för att varna badgäster vid risk för till exempel farliga strömmar. Hamn- och gatuförvaltningen kommer nu även att undersöka möjligheten att ta tillbaka flaggningen i egen eller extern regi. 

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här