Livet efter Himle är nu

De satt länge fast på flyktingboendet i Himle. Men nu har Amer och Ahmad startat sina liv i Sverige. - Vi är så glada över det vi har fått sedan vi kom hit, säger de.

ANNONS
|

HN träffade Amer Aldyab och Ahmad Nazal i december förra året. Då satt de kvar på flyktingförläggningen i Himle och väntade på att få komma ut i det svenska samhället. De hade då haft permanent uppehållstillstånd i nästan ett år men varken blivit kallade till SFI-undervisning (svenska för invandrare), fått någon form av jobb eller lägenhet utanför Himle. De satt och väntade och tyckte att tillvaron var monoton. De kände sig plågade av sysslolösheten och att inte få göra rätt för sig. Båda längtade efter ett jobb. Amer har en utbildning i ekonomi och Ahmad är byggnadsingenjör.

ANNONS

- Det var inte roligt och det var svårt att göra något när man bodde fyra personer i ett rum, förklarar de.

En dag då de besökte Språkkaféet på Komedianten träffade de den pensionerade högstadieläraren Inger Johansson. Först var det Amer och sedan tillkom hans vänner Ahmad och Omar. Inger och hennes man tog sig an killarna som blev deras vänner.

-Vi pratade mycket och när jag hörde att de aldrig besökt någon svensk familj så bjöd jag med dem hem på fika, berättar Inger Johansson.

Amer ser längtansfull ut då Inger talar om fikaträffen.

- Mmmmm, kanelbullar, säger han som svar på frågan om han gillar svensk kaffetradition. Men arabisk mat är bättre, fortsätter han med blicken vänd mot Inger.

Det märks att de två redan har knutit starka vänskapsband med varandra. Inger har fungerat lite som en mellanhand mellan killarna och det svenska samhället.

- Det är klart att det underlättar väldigt om man kan få hjälp av någon som kan språket och vet hur saker och ting fungerar, säger Inger.

Omar har flyttat till Västerås och har fått jobb där och både Amer och Ahmad har genomgått SFI-undervisning och har fått arbete.

ANNONS

Först fick Amer praktikplats som elevassistent på gymnasiets särskola och i slutet av mars fick han en halvtidstjänst som elevassistent året ut. Hans plan är att utbilda sig till undersköterska.

- Jag är så glad och lycklig. Det bästa är att jag nu också får hit min familj, säger Amer.

Amer har en fru och två barn, båda under fyra år. De kommer hit i september och hela familjen flyttar då in tillsammans i hans nya lägenhet.

Ahmad har också fått jobb. Han ska jobba på ett byggnadsföretag i Varberg. Att kunna jobba betyder mycket för dem båda.

-Nu betalar vi skatt och är lyckliga över att kunna ge tillbaka lite av det vi har fått i Sverige. Nu kan vi hjälpa andra som behöver hjälp, sjuka och gamla, förklarar Ahmad och ser glad ut.

ANNONS