Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Lisa har världen som arbetsplats

Att Lisa Åkesson från Veddige kom in på modellbanan var egentligen en slump. Nu, ungefär tio år senare, fortsätter ­karriären att rulla på. Modelljobbet varvar hon med att vara yogainstruktör.

När HN träffar Lisa Åkesson är hon tillfälligt hemma på besök hos föräldrarna i Veddige i några veckor. – Jag försöker komma hem ungefär var tredje månad. Här kan jag vara bara Lisa och inte modell-Lisa, säger hon.

De senaste tre åren har Lisa Åkesson bott i London. Innan dess bodde hon i Hamburg i tre år. Det är nämligen för en tysk modell-agentur hon jobbar, med allt ifrån fotografering för magasin och kataloger till reklamfilmer.
– Det är inte så glamoröst som man tror att jobba som modell. Det är oregelbundna tider och ganska osäkert. Ibland får man veta dagen innan vad man ska göra för uppdrag så det kan vara svårt att planera saker på fritiden. Samtidigt har jag fått resa väldigt mycket och se många platser så det har så klart sina fördelar också, säger hon.
Det var när Lisa Åkesson var 15 år gammal som en kompis tog med henne till en modelltävling i Göteborg.
– Modellandet har aldrig varit en dröm. Jag trodde inte att jag hade en chans men jag följde med ändå, berättar hon.

Lisa blev uppmärksammad och utplockad redan när hon stod i kön, och agenturen i fråga ville anlita henne. Efter ett par år bytte hon till en annan agentur i Stockholm, innan hon flyttade till Tyskland 2010 – utan att egentligen veta var hon skulle jobba.
– Det tar ett tag att etablera sig och hittar sin marknad. Man får gå runt till olika agenturer och presentera sig tills man hittar något som passar. Ofta tar det flera år innan man kan börja tjäna pengar, säger hon.
För ungefär sju år sen började Lisa intressera sig för yoga.
– Jag kände att jag behövde det. Det är ett högt tempo i jobbet så jag behövde den här typen av pauser. Till en början var det bara ett komplement till min löpning. När jag lärde mig mer och provade olika stilar insåg jag att yoga är så mycket mer än bara en träningsform.

Efter att ha kommit i kontakt med en yogainstruktör som bedrev undervisning på Hawaii åkte Lisa själv dit för att gå en yogautbildning. Tanken var att gå den för sin egen skull, men hon blev själv instruktör och har nu undervisat i yoga i ungefär ett år.
– Jag vet att jag inte kan jobba som modell för alltid. I framtiden skulle jag vilja hålla på med yoga på något sätt. Drömmen vore att ha ett hälsocenter ute i skogen och undervisa och behandla med ayur-veda, kanske ha en blomsteraffär också, säger Lisa och skrattar.

Ayurveda är en flera tusen år gammal form av indisk läkekonst som i grova drag går ut på att människor delas in tre olika kroppstyper, eller doshor. Doshorna är uppbyggda av de fem elementen luft, vind, eld, vatten och jord. Utifrån den dosha man har mest av i sin konstitution och vilka obalanser man har, anpassar man sin kost och livsstil.
– Det har hjälpt mig väldigt mycket att äta rätt efter min kroppstyp med tanke på att jag reser så mycket. Det gör också att jag kan få i mig bra näring men ändå hålla vikten, säger hon.

Just vikt och utseendeideal är något som många kopplar samman med modellyrket, och det har riktats en del kritik mot att många modeller är ohälsosamt smala. Lisa har känt av det, speciellt när hon var yngre och gjorde andra typer av jobb. För att gå visningar måste man vara väldigt smal. I Paris speciellt är idealen väldigt osunda, i Tyskland däremot har man ett sundare ideal jämfört med många andra länder.
– Visst finns problemet kvar i modellvärlden, och det är svårt att veta i vilken ände man ska börja för att kunna göra en förändring. Designerna gör ju provstorlekar i storlek 32-34. Då måste ju modellerna kunna passa i dem. Samtidigt har man ju ett ansvar som konsument att inte stötta klädmärken som uppmanar till ett osunt ideal.

Det närmaste halvåret kommer dock inte innebära några jobb för Lisa. Hon och fästmannen ska ut och resa, bland annat till Hawaii men också Kalifornien. Var de bosätter sig därefter är ännu inte bestämt.
– Det kanske blir Tyskland, men vi vet inte än. I framtiden skulle jag nog vilja bo i Sverige. Jag vill gärna ha familj, och djur.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här