Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Konstnären Lisa Burénius tycker att brytpunkten mellan ordning och kaos är bästa läget för hennes konst att födas.  Bild: Karin Hartmann
Konstnären Lisa Burénius tycker att brytpunkten mellan ordning och kaos är bästa läget för hennes konst att födas. Bild: Karin Hartmann

Lisa Burenius slår tillbaka mot motgångarna

Den romantiska trädgården lyses upp av lila rododendron och röd vallmo, men lyskraften är ändå inte i närheten av Lisa Burénius ateljé.

Lisas målningar är stora, färgstarka och inte sällan abstrakta. Och just nu är det extra många som funderar på om någon av dem kan passa hemma hos dem.

– Det märks att folk är hemma mer, säger Lisa som fått fler beställningar på platsanpassade verk under pandemin. Mina målningar varierar i format, och det är vanligt att jag får fotografier av hur ljuset faller och hur väggar ser ut och kan föreslå konst som passar.

Väletablerad

Inställda evenemang, utställningar och mässor har slagit skoningslöst mot många kulturarbetare, även mot Lisa. Men hon är etablerad konstnär sedan 25 år tillbaka och har ställt ut på många platser i Sverige samt i Rio de Janeiro, London, Hong Kong, Helsingfors, och Hamburg, bland annat. Just nu arbetar hon med att smycka Torggatan i Falkenberg tillsammans med Jennie Blomkvist. Konstverket utgörs av gatstenar och stenplattor med olika budskap.

Självtvivel

Trots att Lisa Burénius disciplinerat gått upp och målat varje dag i snart trettio år drabbas hon ändå av självtvivel.

– Ja, frågorna kommer ju ibland. Varför håller man på? Varför har jag inte ett vanligt jobb? frågar Lisa och tittar på mig med en blick som ändå ser självsäker och stadig ut.

Lisa ger ett energiskt intryck och ingen osäkerhet finns nära ytan.

– Jag har mycket energi, skrattar hon. Kanske är det därför som jag tränar fyra dagar i veckan. Jag mår bra av det. Och jag tycker det är roligt. Jag har köpt en ny skivstång, säger hon och det låter som om det är det mest spännande som hänt på länge.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fakta: Lite om Lisa

Arbetar med: Måleri, textil, offentliga gestaltningsuppdrag och PT i färg och form, (för alla som vill boosta sina kreativa muskler).

Aktuellt just nu: Gestaltning av Torggatan i Falkenberg i samarbete med Rian designmuseum och på uppdrag av Falkenbergs Bostads AB.

Konstutbildning: Masterexamen i textil och konst från Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg. Hon har även studerat på Pernbys målarskola och Nyckelviksskolan i Stockholm.

Bor: I villa på Södra Näs

Familj: Maken Petter Heldt, sönerna Isak och Eddie

Läser gärna: Elena Ferrante och Kerstin Ekman

Hobby: Styrketräning

Ogillar: Brist på empati

Talar: Flytande italienska efter sin vistelse i Florens där hon studerade textil och konst.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här