Lika många tjejer som killar utbildar sig till lastbilschaufför

Intresset för att läsa transportinriktningen är stort bland fordonseleverna och sedan några år tillbaka är könsfördelningen på utbildningen jämn. Men så ser det inte ut på alla program på Peder Skrivares skola.

ANNONS
LocationVarberg|
|

De senaste tre åren har minst lika många tjejer som killar gått fordonsprogrammets transportinriktning. Men så har det inte alltid varit. För Tova Hovgrim, Otthilia Svensson och Moa Malmsten, som går andra året på utbildningen, var orsaken till att de sökte transport helt enkelt att de hade ett intresse för yrket.

– Jag valde det för att jag är intresserad av transporter och att köra lastbil, säger Moa Malmsten.

– Det är också en bred och bra utbildning, säger Tova Hovgrim.

Utbildningsledaren Göran Andersson har varit i branschen i nästan 50 år och han ser positivt på den utveckling som skett.

ANNONS

– Ingen blir förvånad längre. Förr var det speciellt att se en tjej bakom en stor lastbil men så är det inte i dag. Jag tror att det är bra för branschen. Den är väldigt mansdominerad, eller kanske snarare gubbdominerad, så det lättar upp och det är inte fel, säger han.

Ojämn könsfördelning på flera utbildningar

På många andra utbildningar på Peder Skrivares skola är könsfördelningen inte densamma. Bland annat på Ventilations- och fastighetsprogrammet där det inte finns en enda tjej för tillfället och på Barn- och fritidsprogrammet och Vård- och omsorgsprogrammet är endast en femtedel av eleverna killar (se faktaruta längst ner i artikeln).

Gymnasiechefen Tobias Ramstedt säger att det pågår arbete för att elever ska ha en öppen syn på alla utbildningar.

– Framför allt så vill vi arbeta för att elever ska hamna på program som de vill gå. Sedan jobbar kommunen aktivt med att visa upp yrkena och möjligheterna som finns inom dem. För att öka rekryteringen till bristyrken till exempel, så är det viktigt att man breddar rekryteringsbasen. Och är det en väldigt sned könsfördelning så kan det bero på att det är fler av det ena eller andra könet som söker en viss utbildning, säger han.

ANNONS

Jag tror att det är viktigt att man redan från tidig ålder pratar om detta och att man uppfostrar pojkar och flickor med bilden att de kan bli vad som helst. Tobias Ramstedt, gymnasiechef

Ramstedt säger att skolan i sin marknadsföring och i samband med Öppet hus försöker ge en bred bild av vilka elever som går på de olika programmen för att motverka stereotypa könsroller.

– Inom studie- och yrkesvägledningen försöker man också utmana elevernas tankebanor. Sedan är det klart att vi har ett fritt skolval och att detta inte bara är en fråga för skolan utan för hela samhället, säger han och tillägger:

– Jag tror att det är viktigt att man redan från tidig ålder pratar om detta och att man uppfostrar pojkar och flickor med bilden att de kan bli vad som helst.

Utmaningar är det som lockar

Moa Malmsten, Tova Hovgrim och Otthilia Svensson tror att orsakerna till att alltfler tjejer numera väljer transportyrket dels är att branschen har jobbat aktivt för det, dels att andra tjejer har banat väg.

– Det tror jag gör att folk får upp ögonen. För det är nog väldigt många som faller för grupptryck men det är ju ens egna framtid man väljer, inte ens kompis, säger Moa Malmsten.

– Jag tror att många behöver inse att om man är intresserad av något så ska man inte lyssna på andra, säger Otthilia Svensson.

Nu ser de alla tre fram emot att få komma ut i arbetslivet och jobbets utmaningar. Tova Hovgrim vill gärna köra kranbil och Otthilia Svensson är inne på samma linje men någon gång vill hon även köra timmer.

ANNONS

– Det är inte så många tjejer som gör det och jag vill gärna göra något som inte är så vanligt, säger hon.

– Jag skulle nog också säga timmer. Jag vill jobba nattpass, då kör man in i skogen när det är mörkt och så står man där själv och lastar, säger Moa Malmsten.

Läs mer: Rekordmånga tjejer på fordonsprogrammet

Fakta: Könsfördelning Peder Skrivares skola

Bygg- och anläggning: 126 killar och 15 tjejer

Barn- och fritid: 10 killar och 49 tjejer

El- och energi: 89 killar och 2 tjejer

Ekonomi: 122 killar och 133 tjejer

Estet: 16 killar och 39 tjejer

Fordon- och transport: 37 killar och 21 tjejer

Handel och administration: 29 killar och50 tjejer

Industri: 29 killar och 3 tjejer

Naturvetenskap: 127 killar och 145 tjejer

Restaurang och livsmedel: 20 killar och 5 tjejer

Samhälle: 74 killar och 168 tjejer

Teknik: 162 killar och 61 tjejer

Ventilation och fastighet: 41 killar och 0 tjejer

Vård- och omsorg: 11 killar och 56 tjejer

Källa: Peder Skrivares skola

ANNONS