Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Liberalerna i Varberg utesluter SD-samarbete

Det är helt uteslutet för Liberalerna i Varberg att samarbeta med SD på lokal nivå. Det säger lokala gruppledaren Tobias Carlsson i ett uttalande efter Nenne Dosic-skandalen.

Gårdagens nyhet från Expressen/GT om att lokala SD-funktionären Nenne Dosic jämfört afrikaner med avföring har skakat om det politiska etablissemanget i Varberg. De mycket grova uttalandena innebar att Dosic redan under tisdagsförmiddagen avslutade sitt medlemskap i Sverigedemokraterna.

Skandalen innebär ett bakslag för Sverigedemokraternas ambitioner att bli en mer accepterad samarbetspartner för övriga partier, menar Tobias Carlsson, som är Liberalernas förstanamn i Varberg.

– En sådan här händelse blir ju ett steg tillbaka, så är det ju. Sedan är det inte unikt för SD med den här typen av incidenter, men det tycks vara vanligare inom SD än i övriga partier, säger han.

Tobias Carlsson utesluter helt ett eventuellt samarbete med Sverigedemokraterna på lokal nivå efter valet 2022.

– Det var uteslutet redan innan den här händelsen, men om det inte vore det då så skulle det vara det ännu mer nu, säger han.

Carlsson säger att Liberalerna lokalt i Varberg i första hand vill ha ett fortsatt alliansstyre i kommunen, men om situationen kräver det också är beredda till en blocköverskridande lösning.

Även kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M) medger att det inträffade påverkar synen på Sverigedemokraterna.

– Det är förfärliga uttalanden och att den här personen har haft en plats i Sverigedemokraternas valberedning är ytterst illavarslande. Att ingå i valberedningen är något som kräver gott omdöme, säger hon.

Men Stenkil vill inte sätta ned foten om hur Sverigedemokraterna ska hanteras i lokalpolitiken efter nästa val.

– Vi har ett väl fungerande allianssamarbete här i Varberg och har inga planer på någonting annat. Annars vill jag ogärna spekulera i valresultat, säger hon.

Socialdemokraternas kommunalråd Jana Nilsson menar att händelsen blottlägger vad som sker bakom kulisserna i Sverigedemokraterna.

– Detta är åsikter som den här personen har haft i flera år och som övriga i partiet rimligen har känt till. Ändå har han fått en viktig post i valberedningen. Det är först när det kommer fram i medierna som det blir ett problem och han blir utesluten, säger han.

– Detta är ett uttryck för de starkt främlingsfientliga åsikter som det här partiet står för och de rötter partiet har och som ständigt visar sig på olika sätt, fortsätter Nilsson.

Centerpartiets kommunalråd Christofer Bergenblock är inne på samma linje.

– Det här bekräftar den syn jag har på Sverigedemokraterna. Det är ett parti som har en grund där man ser olika på människor. Det tar sig inte alltid så här grova uttryck på högsta nivå, men exempelvis så har deras partiledare nyligen uttalat sig om invandrare som en ”kulturell belastning” och deras partisekreterare har uttalat sig om en av våra världsreligioner som ”avskyvärd”, säger Bergenblock.

Men Bergenblock tror inte att synen på SD kommer innebära några konsekvenser för det borgerliga samarbetet i lokalpolitiken i Varberg framöver.

– För vår del är ett samarbete med SD helt uteslutet, vi är deras absoluta motpol. Men vi har ett långt och gediget samarbete mellan de borgerliga partierna inom alliansen i kommunen och den saken förändras inte av vad som sker på riksnivå, säger Bergenblock.

Sverigedemokraternas Olle Hällnäs hoppas att det inträffade inte ska skada SD:s möjligheter att samarbeta med de övriga partierna i Varberg.

– Nenne Dosic är ett avslutat kapitel för oss och han har gett prov på åsikter som vi inte alls står bakom. Det har varit svårt för oss att veta vad han sitter och skickar för mejl till journalister från sin privata mejladress, säger Hällnäs.

Hällnäs tonar också ned betydelsen av Dosic roll i partiet.

– Han har ingått som en av fyra personer i valberedningen. De tar fram förslag på beslut som sedan fattas av årsmötet. Jag tycker inte att det är någon särskilt tung post, säger han.

När det gäller eventuella samarbeten med övriga partier i Varberg så tror Hällnäs att detta i hög grad kommer att styras av valresultatet.

– I nuläget har alliansen ingen anledning att prata med oss eftersom att de har egen majoritet. Men det där blir aktuellt först när man har valresultatet och ser vilka konstellationer som är möjliga. Jag tror att det hade sett annorlunda ut efter förra valet om vi hade fått ett mandat till och blivit vågmästare. Då kanske alliansen hade blivit tvungen att prata med oss, eller med Socialdemokraterna.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här