Leta gamla torp – i stället för Pokémon Go

Förra veckan lanserade Veddige-Ås-Sällstorps hembygdsförening en slags variant av Pokémon Go. Men i stället för att fånga figurer kan du leta gamla torp i trakten.

ANNONS

Föreställ dig att du tar en promenad i skogen och plötsligt hamnar i ett torp från 1800-talet. Kanske finns bara ruiner av torpet kvar, men då kan du ta plocka upp mobiltelefonen för att få information om huset, människorna som bott där, anekdoter och bilder.

Förra veckan introducerade Veddige-Ås-Sällstorps hembygdsförening sitt nya projekt som egentligen består av två delar. Den ena delen fungerar ungefär såhär: på app i mobilen ser du upp en karta från 1800-talet. Den visar hur landskapet där du befinner dig just nu såg ut då. Samtidigt visar den en prick som markerar var du befinner, och du kan jämföra då och nu på ett tydligt sätt. På kartan finns även gamla torp utmärkta. Lite som ett Pokémon Go alltså, fast i stället för att fånga Pokémon letar du torp.

ANNONS

– Det är jättekul att befinna sig i det här gamla historiska landskapet. Där ligger vi lite i framkant med det moderna, och det kan säkert tilltala även ungdomar, säger Göran Bengtsson från hembygdsföreningen.

Skydd för torpen

De gamla kartorna kommer från lantmäteriet och gjordes bland annat vid tiden för laga skifte.. När du ser på kartan att du har kommit fram till ett gammalt torp kan du enkelt plocka upp den andra delen av projektet – nämligen en Googlemaps-karta med prickar för varje torp där Göran Bengtsson matat in anekdoter, bilder och information.

– Det är baserat på hembygdsforskaren Ivar Emanuelssons jobb. Han har tecknat ner allt om gamla ställen och människor som bott där, säger han.

Bakgrunden till projektet är att Hembygdsföreningen fick ta över pärmar från Ivar Emanuelsson med massvis av information om torpen. Det saknades bara en grej – information om var de låg. De bestämde sig då för att göra en inventering för att ta reda på det, och Göran Bengtsson blev den som åtog sig uppdraget tillsammans med Amanda Nord Axelsson.

– Jag har gått runt mycket i skogarna här, och kände till torpen ganska väl, säger Göran Bengtsson.

För att få resultatet av inventeringen intressantare och tillgängliga för fler bestämde de sig för att utnyttja tekniken. Förhoppningen är också att Googlemaps-kartan ska bidra till att skydda de gamla torpen i Veddige, Ås och Sällstorp.

ANNONS

– Jag har kontakt med länsstyrelsen och den ska lyftas in i fornlämningsregistret. Då dyker den när det ska ske något, till exempel en skogsavverkning, säger Göran Bengtsson.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

Så använder du appen:

Den som vill ge sig ut på torpletarjakt med mobilen kan gå in på gruppen Historiska GIS-kartor på Facebook.

Där finns kartor från delar av Veddige, Ås, Sällstorp, Idala, delar Varberg och delar av Göteborg.

När man har valt en karta och kommenterat under kartans bild på Facebook får man ytterligare instruktioner.

ANNONS