Lena har bidragit med tips & fakta till tv-serie

Dokumentärserien om den mytomspunna entreprenören Jan Stenbeck körs igång i ettan på torsdag. Forskaren Lena Ewertsson i Varberg har bidragit med tips och råd. – Det ska bli spännande att se resultatet, säger hon.

ANNONS
|

Lena Ewertsson, som har bott i Varberg sedan 1995, är docent och lektor i medie- och kommunikationsvetenskap. 1987 började hon läsa engelska och statskunskap i Linköping och 2001 disputerade hon inom tema teknik och social förändring.

– Redan på gymnasiet hade jag ett särskilt intresse för relationen mellan media och demokrati. Men att min avhandling kom att handla specifikt om tv kan spåras till min tid som student åren 1985–1990. Under studentåren slutade jag av olika anledningar att titta på tv. När jag lämnat studentlivet och köpte min första teve 1991 hade det svenska tv-landskapet förändrats radikalt: från ett reklam-tv-förbud och två licensfinansierade tv-kanaler till ett flertal kanaler, de flesta med reklam.

ANNONS

Hur hade den revolutionerande förändringen av det svenska tv-landskapet gått till? Det var något hon grundligt undersökte då hon började forska. Och Jan Stenbeck var en viktig nyckelperson.

– Men han var bara en av flera. En rad andra, inte alltid lika väl kända, personer har bidragit till förändringen, säger hon.

Lena Ewertsson har i sin forskning skrivit två böcker där Stenbeck ingår. Den ena är The Triumph of Technology over Politics? Reconstructing Television Systems: The Example of Sweden . Den andra är Dansen kring guldkalven? En historia om uppbyggandet av TV4 1985-1992.

I sin forskning om svensk teves utveckling lyckades hon få tillgång till en hel del hemligt material. En del uppgifter kände bara några få till. Såklart det inspirerade och gjorde forskningsarbetet mer spännande. Men hon träffade aldrig Stenbeck personligen.

– Jag försökte flera gånger få intervjua honom men han svarade aldrig på mina mejl och brev. Men han gillade min avhandling. Det ringde Pelle Törnberg och berättade för mig i januari 2002 och strax därefter köpte Kinnevik upp ett 20-30-tal exemplar av avhandlingen.

Hon tycker att det är kul att det nu visas en tv-dokumentär om Stenbeck.

– Jag fick ett mejl i september 2011 från producenten Pär Fjällström om att SVT påbörjat arbetet med en dokumentär om Stenbeck, och att han läst mina böcker. Jag har hjälp dem med en del råd, fakta och källor och jag skickade även en del texter till dem. Det är jätteroligt att min forskning kan komma till användning i detta sammanhang, säger hon.

ANNONS

Lena Ewertsson berättar också att hon i maj 2002 blev kontaktad av Stenbeck genom Pelle Törnberg som undrade om hon ville skriva MTG:s historia.

– När Stenbeck sen dog i augusti samma år trodde jag att Kinnevik inte längre var intresserad. Men en tid därefter blev jag inbjuden till Hans Holger Albrecht (VD för MTG) för att diskutera saken, men jag tackade nej. De krävde att jag skulle skriva boken på tre månader, och det tyckte inte jag att jag skulle klara med mitt vetenskapliga arbetssätt.

I början av december skrev Minerva, Sveriges Författarförbunds fackförfattarsektion, en debattartikel i Aftonbladet om hur film- och kulturbranschen använder forskares och fackförfattares arbeten utan att ge cred, varken i pengar eller anseende. I debattartikeln nämns docent Lena Ewertsson som ett exempel hur författares texter används i tysthet. Anledningen är att hennes namn inte kommer att finnas med i dokumentärens eftertexter.

– Stenbeck skapar fortfarande rubriker om regler långt efter sin död, kommenterar Lena Ewertsson det hela.

Själv har hon inte deltagit i debatten. Hon tycker att den kontakt hon haft med personerna i Stenbecksproduktionen har varit bra och hon ser fram mot att se dokumentären.

– Det ska bli spännande att se den. Det finns flera, ibland motstridiga, historier om Stenbeck och hur det svenska TV-landskapet har förändrats. SVT-dokumentären är en.

ANNONS

48 år

Bor: i Varberg sedan 1995

Född: I Eskilstuna, men har växt upp i flera städer.

Familj: sambon Mark Elam. Gemensamma dottern Sarah, 9. Mathilda, 17 och Ludwig, 15 från ett tidigare äktenskap, samt bonusdöttrarna Hannah och Louise, 23 och 21.

Fritidsintressen: Springer så gott som varje dag med Nelson, familjens Engelska Springer spaniel.

Yrke: fil dr. i teknik och social förändring (Linköpings universitet 2001), docent och lektor i medie- och kommunikationsvetenskap. Ingår bland annat i det internationellt etablerade mångdisciplinära forskningsområdet Science and Technology Studies (STS). Även medlem i en av Kungl. Vetenskapsakademiens permanenta kommittéer (Nationalkommittén för teknik och vetenskapshistoria). Lena Ewertsson undervisar på Högskolan i Halmstad.

ANNONS