Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Här lyfts det första delarna av den nya lekplatsen på plats. Bild: Stefan Johansson
Här lyfts det första delarna av den nya lekplatsen på plats. Bild: Stefan Johansson

Lekplats poppar upp på Varbergs torg

En lekplats och tillika mötesplats för ungdomar byggs nu på Varbergs torg. Satsningen är ett led i att göra stadskärnan attraktivare.

Det är Varbergs kommun genom Hamn- och gatuförvaltningen och näringslivskontoret (NOD) som står bakom satsningen. Men den stöttas också ekonomiskt av Sparbanksstiftelsen, Fortinova och Martinssons Fastigheter.

– Vi jobbar med att skapa en levande och attraktiv stadskärna hela året. Det här är ett led i den satsningen, säger Martin Andersson som är näringslivsdirektör på NOD och fortsätter:

– Det är även ett stort initiativ av Sparbanksstiftelsen som är måna om stadskärnan.

Hur stor är satsningen?

– Jag har inte budgeten framför mig, men det handlar om några hundratusen för Sparbanksstiftelsens del. Det är inga astronomiska summor totalt. Det handlar om en hel del arbetstid också, säger Martin Andersson.

Flera butiker i stadskärnan har haft en tung period

Handeln i stadskärnan har haft det tufft på senare tid. Det är både konkurrens från e-handel och coronapandemin som ligger bakom. NOD har varit runt i 145 lokaler i bottenplan i stadskärnan för att bland annat diskutera vad som behövs.

– I dessa tider är det extra viktigt att jobba med stadskärnan, säger Martin Andersson.

– Vi har också gjort en undersökning med barn och unga för att se vad de efterfrågar i stadskärnan, säger Martin Andersson.

Företagarna vill ha mer liv och rörelse. Barnen och ungdomarna vill ha fler mötesplatser och något som händer i staden. Därav blir det nu en kombinerad lekplats och ungdomshäng.

Historisk benämning ligger bakom namnet

Pop-up parken har fått namnet Stegatorget och kommer att ta rätt så stora delar av torget i anspråk. Det handlar om torgets östra delar utmed Drottninggatan. Bland annat kommer det att finnas tre lekhus för mindre barn och två utomhuspingisbord för de större.

– Vi har haft dialog med torghandeln kring detta. Vintertid är det inte lika många torghandlare på plats. Detta kommer inte innebära att det blir färre, säger Martin Andersson.

Parken invigs imorgon den 23 oktober. Men kommer sedan att byggas ut längre fram. I december kommer en pumptrack att komma på plats.

Fler saker kommer att hända framöver

Stegatorget är en del av det pågående projektet ”Platsskapande insatser och attraktiv byggtid” som drivs av Varbergs kommun. I somras kunde Varbergarna till exempel testa på Hertiginnan Ingeborgs torg som kommer att ligga i den nya stadsdelen Västerport.

– Projektet genomförs i samverkan med andra förvaltningar och kommer att fortsätta under flera år framöver, säger Henrik Petzäll, förvaltningschef på hamn- och gatuförvaltningen.

Fram till och med slutet på mars kommer Stegaparken att finnas kvar på torget.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här