Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/14

Plusmärkt innehåll – synligt bara för dig som är kund

Legobyggare: "Det är bättre än att sitta med iPaden – man får tänka"

Fler utställare och två dagar i stället för en – Legoutställningen i Rikssalen på Hallands Kulturhistoriska Museum lockar gammal som ung.

Julmarknaderna duggar tätt så här års och just därför är det kul att kunna erbjuda ett alternativ, tycker Jakob Brandqvist, kommunikatör på Hallands Kulturhistoriska Museum.

– Det här passar ju bra för barnen. Det är väldigt roligt att utställarna vill komma hit igen.

Senast de danska klossarna intog fästningen var för två år sedan. Legofantasternas organisation Swebrick har en länsförening med säte i Halmstad och det är den som samlat ihop utställarna. På utställningen deltar Legobyggare från Halland, Jönköping, Skåne och Göteborgsområdet.

– Vi är ungefär femton utställare nu, några fler än förra gången. På riktigt stora utställningar finns fler utställare som har med sig färre byggen. Här är vi något färre, men vi har med oss fler byggen, berättar Leonard von Wolcker från Swebricks Hallandsavdelning.

– Det är väldigt roligt att få ställa ut på ett museum. Det är fint att stå på ett bibliotek eller liknande också, men här får det en väldigt fin historisk inramning.

Så skildrar också flera av byggena en annan tid. Här finns bland annat en medeltidsby, veteranbilar och ett hotell från det tidiga 1900-talet.

Leonard von Wolcker berättar att man inom Legokretsar talat om "the dark age". Det är den tid i livet då en Legobyggare inte bygger, vanligtvis perioden från de tidiga tonåren till 25-, 30-årsåldern eller den vid den tidpunkt man tar upp byggandet genom de egna barnen.

– Jag började bygga igen omkring 2015 och då hade jag haft ett uppehåll i femton år.

Pär Eriksson säljer Legogubbar – inte bara på utställningen utan också online via sajten Bricklink där företag och privatpersoner säljer Legobitar.

– Den bygger på en databas med information om alla Legobitar som någonsin getts ut. Jag har en väldigt liten butik där. Det är ett intresse som jag delar – hela min familj gillar minifigurer.

Elias Bonafé från Falkenberg är imponerad av utställningen och han bygger ett torn i bygghörnan.

– Jag bygger inte så ofta men gärna när mina kompisar hälsar på.

Mille Ryström från Sandared älskar att bygga med Lego.

– Hela mitt rum är fullt av Legobyggen. När jag var fyra, fem år byggde jag en radiostyrd grävmaskin. Just nu bygger jag Taj Mahal. Jag gillar Lego. Det är bättre än att sitta med iPaden. Man får tänka.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här