Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/3

Lasse Johanssons livsresa med vatten och film

Livets flod har fört dokumentärfilmaren Lasse Johansson till avlägsna platser och bjudit på spännande möten där vatten är i fokus.

Lasse växte upp som adoptivbarn och hans adoptivföräldrar dog tidigt. Då började han söka sina biologiska rötter. Det visade sig att hans mamma träffat hans pappa på pappans vernissage.

– Jag tänker mig att jag är deras gemensamma tavla, skrattar Lasse.

Långt innan Lasse kände till sin egen historia började han arbeta med rörliga bilder och har också rönt uppmärksamhet för sina filmer. Han har filmat i Afrika, Uganda och Nairobi såväl som i Sverige.

– För mig är varje möte lika spännande. Det har ingen betydelse om det är nära eller långt bort.

Flaskposten

Ett samtal med Lasse Johansson knyter samman det lokala med det globala. Han berättar om hur engagemanget för vatten började med en flaskpost från en skola i Köpenhamn som hittas utanför Tvååker. Den besvaras med en film som leder till samarbeten mellan skolorna och så småningom en inbjudan till en internationell miljökonferens i Uganda.

– Lösningarna på våra hållbarhetsproblem finns i vattnet, säger Lasse. Och det är viktigt att jobba med barnen. Om vi inte gör någonting så lämnar vi dem till ett öde och en framtid som är klart läskig.

Himleån i fokus

Att följa med i berättelsen om Lasses yrkesbana är lite som att försöka följa vatten. Plötsligt förgrenar sig vattendraget, förångas och faller ner som regn på en annan plats.

Idag arbetar han med ett projekt där skolor utmed Himleån arbetar med vattenfrågor tillsammans med Himleåns vattenråd. Ungdomarna som ska hjälpa skolorna och barnen med projektet har varit med sedan de gick i tredje klass.

– Sen dess har de bland annat varit med på en resa till Nairobi och pratat inför ministrarna i miljörådet, berättar Lasse. Nu använder de sina erfarenheter för att i sin tur få med skolbarn och lära dem om vatten.

Vatten som skolämne

– Vattenkunskap borde vara ett av kärnämnena i skolan, tycker Lasse.

I projektet kring Himleån finns många tankar på vad skolbarnen kan arbeta med.

Alltifrån att levandegöra Himleåns historia till att odla sin egen honung.

– Vi vill få med hur viktiga bina är och vilken roll vattnet spelar för att bina ska överleva.

Allt är inte färdigt ännu och Lasse arbetar med att knyta samman olika personer som kan samarbeta i projektet kring Himleån. Tankar på en utställning i höst finns också med.

– Och film såklart. Javisst jag längtar efter att filma, säger Lasse.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fakta: LASSE JOHANSSON

Yrke: Dokumentärfilmare, projektledare och inspiratör.

Bor: i Varberg.

Familj: dottern Amanda, sönerna Jonatan och Noah. Barnbarnet Masireh.

Brinner för: Vatten.

Senast lästa bok: Sveriges Medeltid av Dick Harrison.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här