Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Lasse Didings son känd för ovanlig namnstrid

Lasse Diding ville att sonen Albins namn skulle stavas Bfrxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116. Det har gett eko över hela världen.

Den som googlar Bfrxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116 hittar bland annat två Youtube-videor med fem miljoner visningar vardera. Men också väldigt många andra sajter som nämner den påtänkta stavningen av varbergaren Albin Hallins namn.

– Ja, det brukar finnas med på sidor med topplistor över de konstigaste namnen. Jag tycker mest att det är en kul grej, säger den nyblivne 30-åringen på telefon och fortsätter:

– För några år sedan blev jag kontaktad på Facebook av någon från en annan världsdel, som nog hade skrivit till alla Albin i min ålder och som blev överlycklig när jag bekräftade att det var jag.

Albin stavat Bfrxxcc…

Varbergaren Albin Hallin bor numera i Malmö och arbetar på Postnord. På fritiden lirar han bas i indierockbandet Carlos Atlantis och piano hemma, och har praktiserat i en studio för att bli ljudtekniker.

Plötsligt kommer han med en förklaring till namnstriden (se faktarutan) som inte verkar ha avslöjats tidigare.

– Jag tror att allt började för att mamma var så inställd på att det skulle bli en tjej och att hon skulle heta Klara. Det var liksom redan klart. När jag kom ut och var en kille så tänkte de ”oj, vad gör vi nu?”.

Albin minns också sina två första pass, där det står ”Gossen Tarzan” som förnamn i det han fick när han var sex månader gammal och ”Ej namngivet gossebarn” i december 1996, när han var 118 centimeter lång och skulle fylla sex år.

Tarzan som ett av förnamnen

Tarzan fanns sedan med när han hösten 1998 fick ett officiellt namn: Gustaf Albin Tarzan Hallin.

– Att jag heter Tarzan brukar vara inledningen till att prata om mitt namn. Fram till 2010 ungefär stod alla tre förnamnen på officiella papper, men sedan försvann Gustaf och nu står det bara Albin Tarzan, säger han.

Det visar sig att både Albin och Tarzan numera räknas som tilltalsnamn i folkbokföringen, alltså lite som ett dubbelnamn utan bindestreck, och att Gustaf är ett andranamn, men placerat först.

Diding kallar namnstriden stollig

När pappa Lasse Diding tittar tillbaka på namnstriden, som han kallar ”rätt stollig”, inser han att det inte var ”det bästa jag ägnat mina krafter åt i livet”.

Både han och Albin påpekar att mamma Elisabeth Hallin bara var inblandad på pappret och blev felaktigt utpekad som initiativtagare.

– Stackars Elisabeth var juridiskt ansvarig, eftersom vi inte var gifta, och vissa tidningar kallade henne ”den galna mamman”, trots att hon gjorde allt för att få mig att ge mig, berättar Lasse Diding.

Stort intresse även internationellt

Det ovanliga fallet fick även internationell uppmärksamhet.

– Själv blev jag mest road av att det ringde från en massa utländska tidningar och då speciellt franska Liberation, som fastnat för att jag i mina överklaganden hänvisat till patafysiken, alltså ”de imaginära vetenskapernas vetenskap”, som hade en egen rätt absurdistisk akademi i Paris. Det var den oförglömliga läsningen av Claes Hylingers ”Patafysisk antologi” som fick mig att hänvisa till detta, förklarar Lasse Diding.

Han minns även att ett ryskt tv-bolag förvånande nog kom till Varberg för att göra ett inslag om namnstriden så sent som för cirka tio år sedan.

Bild på annan pojke på nätet

Ytterligare en märklig detalj i namnhistorien är den bild som syns på flest internetsidor när man googlar ”Bfrxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116”. Det är en pojke med en tröja där det står Palm Beach (en stad i Florida).

– Ja, det är inte jag, utan en kille med fräknar och rödbrunt hår. Men det har liksom blivit jag på nätet, när någon har gjort en topplista för konstiga namn. Det hade varit intressant att hitta honom, så att vi båda två fick upprättelse, filosoferar Albin Hallin.

STRIDEN OM ALBINS NAMN

När Albin Hallin föddes i Varberg i februari 1991 anmälde hans föräldrar inte något namn till lokala skattekontoret, som man måste enligt Namnlagen från 1982 (ersatt 2017 av Personnamnlagen).

Efter flera påminnelser skickade pappan Lasse Diding in namnförslaget Brfxxccxxmnpckcccc111mmnprxvc1mnckssq1bb11116 men mamman Elisabeth Hallin fick skriva under eftersom de inte var gifta.

Motiveringen löd: "Vad gäller namnets stavning finner vi namnlagen föga vägledande och har därför helt fått lita på eget omdöme och preferens. Vi har då valt en expressionistisk typografisk utformning som en konstnärlig nyskapelse i den patafysiska tradition som vi ansluter oss till."

Det godkändes inte och våren 1996 dömde länsrätten mamman att betala 5 000 kronor i böter. Efter att Hallands Nyheter hade skrivit om fallet spreds nyheten i hela landet och även i norska, danska, franska och nordtyska dagstidningar.

Föräldrarna överklagade till kammarrätten och skrev: "Nog skulle det få tragiska konsekvenser för svensk rättspraxis om en länsrätt uppträder som suverän konstdomare och utdömer vite för vad den tycks anse som ickekonst."

Kammarrätten höll med länsrätten och när högsta instansen, regeringsrätten, avslog begäran om att pröva ärendet, skickade Lasse Diding in ett nytt stavningsförslag. Albin skulle fortsätta att kallas Albin, men stavat bara ”A”.

Skatteverket avslog även det förslaget och i augusti 1997 sa även länsrätten nej. Först hösten 1998 godkändes ett tredje namnförslag och sedan dess har sonen hetat Gustaf Albin Tarzan Hallin.

Då fanns det bara tolv svenskar som hetta Tarzan. Det har nu ökat till 50 personer, alla män (folkbokförda 31 december 2019).

Hör en låt baserad på stavningsförslaget av Albin:

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här