Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Lasse Diding minns Fidel Castro och hade nyligen Che Guevaras dotter som gäst på Hotell Havanna. Hon lekte med Fidel Castros barn som liten.

Lasse Diding sörjer Fidel Castro

På Hotell Havanna är flaggan hissad på halv stång i dag med anledning av Fidel Castros bortgång.… – Han var speciell på många sätt men jag tror inte att hans bortgång gör någon skillnad, säger Lasse Diding.

Lasse Diding hade bara för några dagar sedan besök av Che Guevaras dotter Aleida på Hotell Havanna. Hon berättade att hon och hennes syskon var lekkamrater med Fidel Castros barn. De hade fortfarande kontakt. När Lasse Diding frågade hur det var med Fidel Castro fick hon en tår i ögat så att slutet var nära förstod han.
Vad betyder Fidel Castro för dig och vad har han betytt genom åren?
– Han var inte min stora ikon, jag var mer fascinerad av Marx och Lenin men han var en av sextiotalets antikolonialistiska ikoner. Han ställde sig som David mot Goliat och skapade revolutionära strömmar. Jag råkade bara komma till Kuba och älskade landet.
När var du där första gången?
– Det var 1995 och sedan har jag rest tillbaka tio gånger.

Att Fidel Castro lyckades överleva tusentals mordförsök och sedan dö en naturlig död vid 90 års ålder är anmärkningsvärt. Det har spekulerats i huruvida Fidel Castros död kommer att ha inverkan på situationen i landet och relationen till USA till exempel.
– Jag tror inte det har så stor betydelse. Under Obamas tid har relationen mellan Kuba och USA förbättrats men vi får se vad som händer med Trump vid makten om allt försvinner.
Lasse Diding beundrar Fidel Castro mycket och liknar honom vid en katt med nio liv. Att det finns en hel del kritik mot honom är Lasse Diding medveten om. Han tycker inte att det är konstigt att makten centraliserades och blev en diktatur.
– Jag har aldrig upplevt att kubanerna har varit rädda för att säga sin mening. Det är helt annorlunda än i Ryssland, säger han.
– Om man jämför med USA är det inte mycket sämre på Kuba. I och med Trump tror jag att den typen av demokrati har kommit till vägs ände.

På sin Facebook-sida skriver han: ...i dag tänker jag unna mig en fet Havanna i tyst begrundan över vad denne David, som överlevt tio amerikanska presidenter som ledare för sitt folk, betytt för mig och för resten av världen!

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här