Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Lassabackadeponin blir naturområde för 88 miljoner

Lassabackadeponin har gjort en rejäl resa. Från soptipp på 60-70 talet, till ett naturområde med en sammanlagd nota på 88 miljoner.

Ett närproducerat naturområde tar nu form ovanpå Lassabackadeponin. Området som tidigare var en soptipp täcks nu av 400 000 kubikmeter överskottsmassor från tunnelbygget, bara ett stenkast bort.

– Nu ser det ut lite ”hej kom och hjälp mig” därute, men det är bara nu i början när vi bygger grunden för naturområdet, säger Lina Gyllensvärd projektledare vid hamn- och gatuförvaltningen.

Projektet ska vara klart 2026 och kommunen har nu tagit fram illustrationer som låter en föreställa sig hur en promenad genom nya naturområdet skulle kunna se ut.

Tio meter höga kullar

Lassarvägen flyttas några meter för att täcka avloppsledningen som idag sticker upp ur marken på området. Där kommer cykelpendlare och fotgängare gå mellan kullar som blivit hem till betande får. Kullarna som byggs blir på sina håll så höga som uppemot tio meter.

– Det kommer bli ett böljande landskap. Idag är det helt platt vilket gör att regnvatten rinner rakt ner i sopporna, som sträcker sig 5-8 meter under marken, och tar med sig avfall när det rinner ut i havet.

Kullarna täcks sedan med en tät duk av lera som får vattnet att istället rinna ner i diken som leder rent vatten ut i havet.

– Man kommer ibland tycka att landskapet inte ser riktigt naturligt ut med dikena längst vägarna, men det påminner om områdets historia, säger Lina Gyllensvärd.

Dikena är inte det enda som ska göra besökarna uppmärksamma på att området inte är helt naturligt. Vid Getteröns naturrum kommer en vall behöva byggas för att hålla massorna på plats.

– Där är det tanken att besökare ska stanna upp och få lära sig om projektet. Att det tidigare var en soptipp som låg till grund för allt detta.

Smakar det så kostar det

Runt Getteröns naturrum kommer det byggas ett aktivitetsstråk med vad Lina Gyllensvärd kallar en mångfaldsträdgård. Här kommer det finnas lekplats, blomsterängar med bland annat lin, solrosor och raps, samt områden som möjliggör etablerandet av olika fåglar och insekter.

– Det blir som ett kretslopp där djur, insekter och växter livnär sig av varandra. Olika zoner i området kommer fylla olika funktioner. Vi bygger liksom förutsättningarna, och sen får vi hoppas att det blir så.

Men smakar det, brukar det även kosta. Prislappen för kalaset ligger nämligen på sammanlagt 88 miljoner kronor.

– Det är en investering för framtiden. Något behövde göras på området då soporna endast sluttäcktes med 30 cm sand när den avslutades 1979, säger Lina Gyllensvärd.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här