Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Lantbrukarnas stöd till Ukraina – odlar landets nationalblomma

Med hjälpt av en överbliven markplätt och en säck solrosfrön har Karin och Stefan Warefelt hittat ett sätt att stödja sina krigsdrabbade lantbrukarkollegor i Ukraina.
Och Igor Stanislavchuk, som jobbar på parets gård, uppskattar bidraget till hans hemland.
– Det är en mycket bra idé. All hjälp, stor som liten, är välkommen, säger han.

Vid lunchtid den 14 juli avfyrade Ryssland fyra kryssningsrobotar från en ubåt i Svarta havet. Målet var de centrala delarna av Vinnytsia – Igor Stanislavchuks hemstad.

– Fler än 20 människor dog, tre av dem barn, säger Igor, och fortsätter:

– Min fru och min dotter är kvar i Ukraina, alla mina vänner är i kriget. Vi brukade se ryssarna som vårt brödrafolk, men inte längre. Det är ett hemskt land.

Han har tagit en paus från att utfodra djuren på Vare gård utanför Varberg, där han jobbat till och från under flera års tid. Det var här han befann sig när nyheterna om Rysslands invasion kom, sedan dess har han inte kunnat resa tillbaka.

– Situationen i Ukraina är väldigt svår. Det finns inga jobb, inga pengar. Vi behöver all hjälp vi kan få.

”Ska känna att vi stöttar honom”

Hans arbetsgivare, Karin och Stefan Warefelt, har engagerat sig i situationen för lantbrukare i det krigsdrabbade landet och i somras bestämde de sig för att göra något.

– Vi blev väldigt berörda när kriget bröt ut och har läst mycket om de ukrainska böndernas svårigheter. Vi vill också att Igor ska känna att vi stöttar honom, hans familj och hans land. Ett land så nära oss och så likt vårt, säger Karin Warefelt.

– Det är svårt att veta vad man kan bidra med, men jag fick en idé. Vi har en bit mark i Södra Näs som vi inte hann så upp, och där planterade vi solrosor.

Att det blev just solrosor har sin förklaring. Det är Ukrainas nationalblomma – Igor berättar om vidsträckta fält kring Vinnytsia – och har blivit en symbol för att visa solidaritet med det ukrainska folket och deras motstånd mot den ryska invasionen.

Går oavkortat till Ukraina

Det är fritt fram för den som vill att plocka solrosorna på Södra Näs, och på en skylt intill fältet finns ett swishnummer dit man kan skicka ett valfritt belopp.

– Man betalar så mycket som man tänker att buketten är värd, eller om man vill skänka lite mer, säger Karin, och fortsätter:

– Jag ser ofta folk där när jag kör förbi, och det känns gott i hjärtat. Numret går direkt till Röda Korset och deras insamling för Ukraina, så tyvärr vet vi inte hur mycket pengar som har kommit in.

Men oavsett storleken på summan är Igor Stanislavchuk tacksam för initiativet.

– Det är en mycket bra idé. All hjälp, stor som liten, är välkommen, säger han.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här