Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/3

Landbygdsråd dundrar om bostadsläget

Ta vara på engagemanget på landsbygden: underlätta för nybyggnation och flyttkedjor. Det menar Varbergs Landsbygdsråd som under tisdagskvällen uppvaktade politikerna med en omfattande utredning.

I år ska översiktsplanen för Varbergs kommuns inland fördjupas. Det har fått Varbergs Landsbygdsråd att agera. I år lägger rådet all sin kraft på att utreda byggnations- och boendesituationen på landsbygden – ett område som rådet menar har ignorerats under en längre tid.
– Det är dags att agera. Vi ligger hopplöst efter redan och nu har vi flera år framför oss av planer och utredningar. I bland känns det som om kommunen har kolik. Vi måste våga göra något åt saken, säger Katarina Sundvall, ordförande i Varbergs Landsbygdsråd. 
Kartläggningen har mynnat ut i en rad statistiska slutsatser som under tisdagskvällen presenterades för företrädare för samtliga partier i kommunfullmäktige.
– Det finns så många myter om landsbygden. Att det skulle vara svårt att få husen sålda eller att det står lägenheter tomma till exempel. Inget av det stämmer, säger Katarina Sundvall.

Enligt rådets studie är det kö till lägenheterna på landsbygden samtidigt som äldre kommuninvånare tvingas bo kvar i stora hus på grund av bristen. De få hus som kommer ut på marknaden säljs inte sällan för betydligt mer än utgångspriset, menar rådet. 
Samtidigt saknas det varken engagemang eller vilja lokalt för att satsa på nybyggnation. 
– Landsortsborna är vana att mobilisera både tid och kraft. Det finns så mycket gratis i den kraften som redan finns, säger Katarina Sundvall.

Bland de konkreta förslag som rådet lämnar över finns bland annat införandet av en bygglots och en samordnare för vatten och avlopp. Det saknas i dag i kommunen och skulle kunna underlätta bygginitiativ på landsbygden, menar Katarina Sundvall. Hon anser också att kommun borde kunna anvisa mark som underlättar för människor att gå samman, oavsett om det handlar om byggemenskap i lokala föreningar eller i sociala aktiebolag.
– Man kanske skulle ta ett annat grepp och fråga sig vad man egentligen vill göra på landsbygden? När man gör den nya fördjupade översiktsplanen för området öster om E 6 så måste bygdens folk få vara med från början och tycka till, säger Katarina Sundvall.

Kommunalt vatten och avlopp är en de saker som stoppar upp nybyggnation, menar rådet som förutspår att entreprenörer på landsbygden kommer att gå samman kring VA-frågorna på samma sätt som det nu görs kring fiberutbyggnaden.
– VA-föreningar kommer att komma framöver. Just nu hamnar man i ett moment 22. Man vill inte bygga om det inte finns utbyggt kommunalt VA men kommunen å sin sida vill inte bygga ut VA om det inte byggs något, säger rådets ordförande.