Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/4

Laddar för ligan – springer så de spyr

Det är inga söta barnramsor vi bjuds på när HK Varberg laddar för Handbollsligan. Fystränare Jonathan Tygesen får höra sursköljda kommentarer i Apelviksbacken. – De blir snällare efteråt.

Det är inte konstigt att den nylagda asfalten nästan krullar sig av de syrliga yttrandena. Huvudena ångar och blodsmaken känns i munnen.

Glädjeyran som laget fick uppleva bara för knappt månader sen är glömda. Det är inte så länge sedan HK Varberg tog avancemanget till handbollens högsta serie. Steget som de flesta trodde var omöjligt. Nu krävs ännu hårdare förberedelser för att orka med en säsong. Spelåret blir längre och antalet matcher blir fler.

Tänk dig att springa tio gånger ner för den södra slänten av Apelviksbacken. Sedan tio sträcker upp gånger upp för stigningen.

– Det är bara första delen av övningarna, säger Tygesen med ett leende.

Folk i villorna tittar ut. Det är inte alltid man får underhållning hemmavid en måndagskväll.

”Tyget” har haft ansvaret för fysträningen tidigare – men då var han spelare.

– Det är lättare att ställa krav på gubbarna när man själv inte ska vara med.

Fystränare är ofta hårda. Är du ond?

– Lite elak är jag nog. Men jag tror att de flesta killarna är medvetna om vad som krävs när vi gått upp. Det som skiljer är att det smäller lite hårdare och de flesta har bättre fysik.

kört tre veckors träning efter kvaltriumfen i mitten av april. Schemat ser ut så fram till midsommar då laget får tre veckors träningsuppehåll. Därefter börjar den hårda delen. Nyförvärven Hampus Dahlgren (HIF Karlskrona), Morten Damgaard (Team Sydhavsøerna) och Ram Turneitz (Israel) ansluter i augusti.

– Vi hoppas på två, tre till, säger Kent Carlson, sportchef i HK Varberg.

Carlson flyttade till Varberg från Borås 1983. Han började som tränare i Varberg som då låg i seriepyramiden innersta skrymslen. 36 år senare är han sportchef i klubben.

– Det är fantastiskt. Det var ingen som för fem år sedan trodde att HK Varberg skulle vara större än Drott.

Det krävs väl högre löner i Handbollsligan?

– Det tycker alla agenter framför allt, att det är bara är pengar som gäller. Men vi ser helheten. Man måste trivas. Om man ska prestera måste allt fungera, träningsgruppen, kompisar, jobbet, boende och en flickvän som anpassar sig. Det är inte bara en tusenlapp mer som ger halleluja.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här