Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På lördag 29/7 drar Varbergs Sommargiro genom stan. Tre olika distanser med start och mål i Brunnsparken. Bild: Edith Camilla Svensson

Ladda inför sommargirot – ny distans för elcyklar

Geléhallon-depå och lyxig inramning. Det vill CK Wano ge cyklisterna i Varbergs Sommargiro.

I årets sommargiro erbjuds långdistanserna 110 och 68 kilometer. Dessutom är nyheten för i år ett något kortare lopp på 32 kilometer som riktar sig till exempelvis ”cykelkorgscyklister” eller de som föredrar elcykeln.
– Det blir Varbergs första elcykellopp, kanske till och med Hallands. Det är lite av en testballong. Men vi hoppas på en god början av ett lopp, som sedan sväller år för år, säger projektledare Hans Klaive.
Han menar att just den typen av cykling fullständigt exploderar just nu.
– Elcykel är ju inte som att köra moppe utan man måste faktiskt röra på benen. Det är lite som att cykla med medvind i ryggen hela tiden. Vi tror att 32 kilometer är en lagom sträcka att börja med.

När andra klubbar satsar på lopp för elit- och tävlingscyklister har CK Wano valt att satsa på motion och hälsa.
– Det här är främst ett motionslopp för vardagsmotionärer som cyklar racer, menar Hans Klaive.
– Grejen är cykelvägarna som är vackra och nästan bilfria på många ställen.
Han menar att det numera inte är ovanligt att motionslopp blir en marknad för eventbolag eller ett sätt för klubbarna att tjäna pengar genom att spara på kostnaderna och höja anmälningsavgiften.
– Vi vill göra det lite lyxigare i stället och ge något tillbaka till cyklisterna.
Bland annat genom fina depåer och varm mat vid målgång för långcyklisterna. I Grimeton finns exempelvis en godisdepå med geléhallon för att få fart på energin sista biten. Vid depåstoppet på Ästad Vingård rullas röda mattan ut. Dock får inte kortcyklisterna mat vid målgång utan en kafferepsbuffé vid Strömma damm.
– Det viktiga är att alla får medalj.

I fjolårets giro startade 375 cyklister. Många av deltagarna reser hit från andra kommuner. I år hoppas CK Wano på minst 500.
– Vi tror att vi når det även om vädret spelar in. Varbergarna har varit lite sega hittills men de efteranmäler sig beroende på vädret.
 

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här