Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Löpningen öppnade upp en helt ny värld för Elina

När förhållandet tog slut och själen gjorde ont blev löpningen räddningen. I november genomförde Elina Larsson, 29, sin stora dröm - att springa New York maraton.

Elina Larsson kommer till vår intervju direkt från sitt jobb som personalhandläggare på Gekås. Hon ger ett lugnt och avslappnat intryck Kanske är det träningen som bidrar.

Löparkarriären började med hjärtesorg.

– Jag och min sambo gick ifrån varandra 2016. Jag ville inte det och var väldigt, väldigt ledsen. Jag bara jobbade och sov, åt ingenting och gick ner tio kilo på två månader, berättar Elina Larsson.

Men en morgon vaknade hon upp i sin lägenhet och insåg att den onda cirkeln måste brytas på något sätt. Hon började ge sig ut och springa.

– Innan det hade jag sprungit väldigt sporadiskt. Men jag märkte att jag mådde bra av löpningen och kände mig starkare och starkare. Det tar ett tag innan man kommer över den där tröskeln att man tycker det är roligt. Men just där och då behövde jag det. Terapilöpning kan man kalla det.

Elina hade en liten dröm om att springa tjejmilen i New York.

– Jag hade varit där 2014 och blev förälskad i stan. Jag hittade ett företag som heter Springtime Travel som anordnar gruppresor. Jag åkte själv och var otroligt nervös, berättar hon.

Men resan öppnade upp en ny värld. Genom löpningen och resorna har Elina träffat många nya vänner, bland annat Zandra Andersson från Landskrona som hon har gjort flera löpäventyr med.

– Under resan inspirerade ledarna oss till att springa ett maraton och jag och Zandra började prata om det. Men vi trodde nog att det bara var något som vi sa. Vi hade inte sprungit så långt i hela våra liv, säger Elina Larsson.

Men drömmen växte och blev verklighet. I april 2018 sprang Elina ett maraton i Paris. En upplevelse som gav mersmak. Snart började hon planera för att springa New York City Marathon. I november i år var det dags. Elina Larsson beskriver upplevelsen som ren glädje.

– Jag tror inte jag kommer att få uppleva den känslan igen. Det var publik hela vägen och vyerna gjorde också sitt.

New York visade upp sig i strålande solsken. Från startskottet i Staten Island och sedan vidare mot Brooklyn, Queens, Bronx och Manhattan.

– De första 25 kilometerna sprang jag med ett jätteleende. Sedan fick jag lite ont i magen, men det får man ibland och det är inget konstigt. Jag fokuserade på andningen och drog ner på tempot. Sedan tog jag upp min telefon när jag svängde ner mot Central Park. Jag visste att Varbergs Bois spelade sin viktiga match och jag såg att det hade gått vägen. Det blev lite lättare att springa då, säger Elina Larsson.

2,5 miljoner människor stod och hejade på längs hela vägen. Eftersom Elina flera gånger sprang nära andra svenskar hördes det många glada tillrop med ”Go Sweden” och liknande.

– Det var party längs med banan, säger Elina Larsson och ler.

Hon slog sitt personbästa med 29 minuter. Redan nu har hon nya löparäventyr inplanerade.

– Ja, vi har bokat in Berlin maraton i september nästa år. Jag har en liten dröm om att göra majoren, vilket är de sex största maratontävlingarna i världen. Men det är också en kostnadsfråga, för det är inte de billigaste loppen att springa. Vissa av de största loppen måste du nästan åka med företag till för att få tag på en startplats.

Kan det bli för mycket löpning?

– Ja, om du inte tränar smart. Jag tror inte på att bara springa utan tränar även på gym. Nu bygger jag upp styrka inför nästa säsong. Det blir lite säsongsbetonat beroende på var och när du ska springa, avslutar Elina Larsson.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här