Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Långa köer för körkort – uppkörningen bokas direkt

Redan efter första, max andra lektionen, bokar eleverna på Varbergs trafikskola in sin uppkörning. Väntetiden för körprov är lång och då finns det gott om tid för utbildningen under väntetiden.

Matilda Öqvist vill ta körkort direkt när hon fyller 18. Hon bor i Varberg och går i körskola här, men har fått ligga i för att hitta en uppkörningstid. Hon bokade det första hon gjorde ändå hittade hon bara en tid i Göteborg senare än hon egentligen ville. Efter en tids letande kunde hon så småningom boka om och kommer köra upp på födelsedagen i Falkenberg.

– Man känner en större press att klara det när det var så svårt att få tid och man får åka en bit. Jag har vänner som har fått åka i fyra timmar för att köra upp. Då vill man gärna klara det, säger hon.

Hon kommer från Stockholm och läser på ridgymnasiet i Varberg. Då känns körkortet extra viktigt.

– Jag har inte mina föräldrar här och då behövs det kanske ännu mer. Jag har vänner här som har körkort, men jag vill inte vara beroende av dem, säger hon.

Allie Nylund, 24 år, väntade lite längre med att ta körkort.

– Jag tog inte när jag var 18. Jag har bott i stan så jag behövde inte det, men nu tänkte jag att jag måste bli vuxen, säger hon.

Pandemin kan också ha gjort sitt för att ta steget.

– Jag kände att det var läge att ta körkort nu när jag har tid och inte kommer lägga pengar på resor.

Hon har inte så bråttom så uppkörningen blir först i maj. Men att boka uppkörning först och utbilda sig sen har varit bra även för henne.

– Det är viktigt att ha ett mål, särskilt för mig som har dragit ut på det, säger hon.

Det är cirka 3,5 månaders väntan på körprov i Halland.

– Säsongen börjar alltid i mars. Januari-februari är lågsäsong för oss. Högsäsongen är fram till oktober-november, säger trafiklärare och utbildningsledare Annica Färm.

Hon tror även att större årskullar som fyller 18 i år kan spela in i att det blir högre tryck på körproven. Och det är inte bara de som vill ta körkort för bil som får vänta länge.

– För de som vill ta släpkort finns det två provtider i juli, sedan finns det först till hösten. Det är inte roligt för de som köpt en husvagn och tänkt använda den i sommar, säger Lotta Månsson som är den som sköter bokningen för eleverna på körskolan.

Trafikverkets tips för den som ska ta körkort

– Boka teoriprov och förarprov först, lägg sedan upp din utbildning. Tider för förarprov finns 11 månader framåt.

– Se till att ha de kunskaper som krävs innan du kommer till provet. Ju fler som misslyckas första gången ju större blir konkurrensen om tiderna.

– Kör du upp som privatist är rekommendationen att ändå boka en lektion på en körskola för en koll om man är redo för uppkörning.

– Om du har bråttom med körkort till till exempel jobb finns det luckor i bokningen för den som är aktiv och håller koll och som tittar på ett större geografiskt område. Tider avbokas eller flyttas fram hela tiden.

– Genomsnittet för hur många uppkörningar som behövs för att klara körkortet är 2,3. Missar du första uppkörningen får du förtur till två uppkörningar till, efter tredje gången hamnar du sist i kön igen.

Källa: Trafikverket

LÄS MER: Rekordintresse för körkort – men långa köer

LÄS MER: Trafiklärare från Varberg dömer Sveriges värsta bilförare

LÄS MER: Brist på trafiklärare – befaras bli värre

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här