Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Kassaskåpet åter.

Lång polisjakt efter inbrott i Varbergsaffär

Jönköpingspolisen hade span på inbrottstjuvarna när de bröt sig in hos Lekia på Birger Svenssons väg och baxade ut ett kassaskåp. Därefter följde en polisjakt som gick via Ätran upp till Hjo och slutade i Askersund.

Det är inte ovanligt att polisen samarbetar över länsgränserna.

- Men det skulle göras ännu mer. Våra brottslingar håller sig inte till myndighetens område, säger polisutredaren Bo Fransson vid Jönköpingspolisen.

Helgens länsöverskridande polisinsats resulterade i att en man i 30-årsåldern sitter anhållen hos polisen i Jönköping. Och Lekia i Varberg har fått tillbaka sitt kassaskåp - orört.

- De kunde inte öppna det, säger leksakskedjans delägare Stefan Karlsson.

Allt tyder på att inbrottet var väl planerat. Den 4 september bröt sig okända gärningsmän in genom en dörr på baksidan. Men allt var orört och ingenting saknades när väktarna kom dit.

- Nu förstår vi att de var där och rekade, säger Stefan Karlsson. De visste exakt vad de var ute efter.

Det senaste inbrottet inträffade mellan klockan 22.40 och 22.50 i lördags kväll. Två män bröt sig in via samma dörr som tidigare och baxade ut ett kassaskåp på 100-150 kilo och slängde det utför en trappa innan de lyfte in det i sin Audi.

Men den här gången var männen iakttagna. Polisen i Jönköpings län hade haft dem under bevakning en tid och följt efter dem från Jönköping via ett inbrott hos ett företag i Värnamo till Varberg i lördags kväll.

- Allt skedde i en följd, säger Bo Fransson.

Enligt uppgift till HN var spanarna medvetna om att brott begicks, men ingrep inte eftersom man ville veta vart godset skulle ta vägen. På så sätt kan man i bästa fall även gripa hälarna. En spaningsmetod som Jönköpingspolisen dock inte vill bekräfta.

- De uppgifterna får stå för dig. Jag kommenterar inte det av utredningsskäl. Olika omständigheter gör att det blir på ett visst sätt, säger Bo Fransson.

När väktarna kom fram till Birger Svenssons väg var tjuvarna borta, men polisen var dem på spåren.

I trakten av Ätran blev det stopp. Poliserna hörde hur en vinkelslip drogs i gång. Skåpet skulle öppnas. Av någon anledning blev männen störda innan polisen hann ingripa och flydde i sin Audi norrut. Skåpet lämnades på platsen.

Polisjakten gick sedan vidare upp till Vätterns västra sida, förbi Hjo och vidare in i Örebro län. I närheten av Askersund lämnade männen bilen och satte eld på den.

- Vi hittade den utbränd, säger Bo Fransson.

Vid tretiden på natten greps en av männen av en hundförare ute i terrängen. Han sitter nu anhållen. Den andre mannen är fortfarande på fri fot men anhållen i sin utevaro. Båda är i 30-årsåldern och kända av polisen sedan tidigare.

Bo Fransson är nöjd över insatsen.

- Vi har ett positivt utredningsläge, säger han.

Stefan Karlsson på Lekia är frågande till tjuvarnas stora intresse för just hans företag. Man förvarar aldrig några stora summor i kassaskåpet. Folk handlar ju mest med kort.Och han uppmanar andra företagare i området att vara vaksamma.

- Tänk på säkerheten, säger han.