Lärare ska bli bättre på entreprenörskap

Elever ska rustas inför arbetslivet och Varberg ska bli en attraktivare plats för företagande. På tisdagen inleds ett samarbete mellan Peder Skrivares skola och stiftelsen Potential.vbg.

ANNONS
|

Samarbetet innebär att lärare i entreprenörskap under hösten ska gå en utbildning om hur de kan agera coach och mentor för entreprenörer. I år är det första gången som estetprogrammet och fordonsprogrammet kommer att ha entreprenörskap på schemat.

Vad är syftet med den här utbildningen?

– Vi har väldigt många nya lärare i entreprenörskap. De har ökat till det dubbla och vi har 15 lärare i år. Syftet är att de ska träffas och lära känna varandra. Tillsammans med inkubatorn Potential.vbg vill vi skapa en ny kultur kring entreprenörskap i Varberg, säger Pär Wiik, skola- och arbetslivsutvecklare på kommunen.

ANNONS

Vad är det för en kultur som ni vill skapa?

– Det handlar om kompetenser för framtidens arbetsmarknad. Genom att lära sig hur man jobbar och tar ansvar är man bättre rustad för arbetslivet.

Vad är det som främst är i fokus under den här utbildningen?

– Att skapa team och hur man får ihop en grupp som fungerar. Sedan kommer fokus att ligga på att möta kunden och vikten av att ha bra rådgivare. Det känner vi att ungdomar ibland missar. De är nybörjare och glömmer att det faktiskt finns fler som har gjort samma resa innan och som kan ge bra råd och tips. Vi håller på och bygger upp en bank av rådgivare som består av företagare i Varberg. Vi vill trycka på det, att lärarna ska ta vara på de företagare som finns i Varberg.

Hur jobbar ni med att lära ungdomar företagande?

– UF (Ung Företagsamhet reds. anm.) och entreprenörskap är en av våra metoder som vi använder för att utbilda våra ungdomar. Vi har även värdeskapande pedagogik med projekt för till exempel nyanlända. Vi arbetar också med jobbskuggning där elever får följa personer ute på arbetsplatser.

ANNONS
ANNONS