Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Länsstyrelsen: "Det är lite svajigt"

Mauritz Sandholm, tillförordnad miljövårdsdirektör på Länsstyrelsen i Hallands län, menar att många småskaliga vattenkraftverk kommer att påverkas om det blir nya tillståndsregler.

Länsstyrelsen i Hallands län väntar fortfarande på nya regler kring tillstånd för vattenkraftverk. Sedan 2012 har myndigheten förelagt åtta mindre vattenkraftverk i Halland som saknar tillstånd att ansöka om det.

– Vi agerade utifrån de direktiv som vi fick 2012 och sedan dess har det inte hänt så mycket. Nu väntar vi på besked från regeringen. Det är ett svårt område. Det är lite svajigt, så mycket kan jag säga, säger Mauritz Sandholm, tillförordnad miljövårdsdirektör på Länsstyrelsen i Hallands län.

Om det blir nya regler menar han att det kommer påverka många småskaliga vattenkraftverk. Att de ska ha tillstånd står klart redan i dag, men vissa lutar sig på en äldre lagstiftning medan andra följer miljöbalken.

– Det här med att ansöka om tillstånd är en process som kostar mycket pengar och tar tid. Det är naturligtvis inte bra för någon att det gör det.

Kan det innebära att många mindre vattenkraft får lägga ner?

– Det har jag svårt att svara på, men jag skulle gissa att det blir så.

Om det finns naturliga stopp för fisken som inte har med vattenkraftverket att göra säger Mauritz Sandholm att det inte finns någon anledning att riva en damm. 

Hur rivningar påverkar miljön tycker han är viktigt att tänka på.

– Det kan leda till översvämningsproblem och att andra lider skada av det. Man måste tänka till noga innan man gör det.