Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Micael Andersson

Läjet och Träslöv – de nästa stora boprojekten

Varberg växer. I en kommande fas ska det byggas bostäder inåt landet. Östra Träslöv står redo med tomter om något årtionde. Mycket arbete återstår – och så ska det byggas ett nytt vattentorn först.

Trycket efter att få köpa en egen tomt har varit hårt ganska länge nu. Men tomtkön ökar inte som tidigare. I slutet av förra veckan stod 1 007 i kö.

Det finns som bekant inte mycket ledig tomtmark i Varbergs centrala delar att anskaffa via kommunen. Det som finns hittas i orterna utanför centrum.

Det kostar att stå i tomtkön. Det påverkar förstås trycket. Och som kuriosa kan vi nämna att den som stått längst i kö kom in redan 1965.

Det var andra krav på den tiden. Personer kunde nämligen överlåta en plats i kön. Den regeln är ändrad nu.

Något som påverkat villabyggandet är bankernas hårda amorteringskrav. Det är inte lika enkelt att få lån till att bygga nytt några mil från centrum. Värdet på en villa i centrala Varberg ser bankerna som mer värdesäkra projekt.

– Det märktes när amorteringskrav kom förra hösten. Det blev betydligt färre som blev intresserade. Det kostar lika mycket att bygga i Veddige som i stan, men värdet stiger lättare inne i stan, säger Leif Andersson, markförvaltare på samhällsutvecklingskontoret

Ett av de närmast i tiden planerade villaområdena hittar vi de Vabränna strax utanför Veddige.

– Nu gör man en detaljplan med blandad bebyggelse. Det blir inte bara tomter utan flerbostadshjus, säger Leif Andersson

Det finns tillgängliga, kommunägda tomter i Bua, Derome, Gunnarsjö, Karl Gustav, Kungsäter, Rolfstorp, Skällinge och Sibbarp.

Prislappen kan växla ganska mycket på kommunens tomter.

– Tomterna är ganska billiga på gamla områden. När vi får nya tomter blir det ett helt annat pris eftersom de kostar mer att ta fram jämfört med för 20 år sedan.

Även i Himle har några lediga tomter inne i samhället. Tidigare har det inte gått att bygga ut på orten eftersom det vatten- och avloppssystemet inte varit anpassat för fler bostäder. Det problemet är bortbyggt.

Även i Tvååker byggs det både österut (Smeakalles) och åt nordväst (området kallat Stenen). Där bygger A-Hus respektive Etikhus.

– På Stenen kommer kommunen att ha cirka 20 tomter som vi kan gå ut med efter årsskiftet eller nästa vår, när byggt ut gator, vatten och avlopp.

Nästa stora byggprojekt lär bli Östra Träslöv. Marken finns öster om Träslöv kyrka och Bastekullen, där det planerade vattentornet ska stå. Planprogrammet är inte påbörjat.

Leif Andersson på samhällsutvecklingskontoret pekar ut platsen där Varberg förväntas växa. Östra Träslöv är ingen realitet innan det nya vattentornet är klart på Bastekullen, strax öster om Träslövs kyrka.