Läjeskliniken ska ansvara för läkarkontakten på kommunens coronaboende

Läjeskliniken i Träslövsläge har fått ett nytt uppdrag av Region Halland. Fram till årsskiftet ska de ansvara för läkarkontakter på kommunens särskilda coronaboende.

ANNONS
|

I april beslutade Varbergs kommun att göra om det tidigare LSS-boendet på Samuels väg i Tvååker till ett särskilt boende för äldre covid-19 patienter. Något Hallands Nyheter tidigare skrivit om. Personalen på boendet består av tidigare anställda på LSS-boendet och personal ur kommunens särskilda skyddsteam. Men det är regionen som ansvarar för läkarkontakter på alla kommunens särskilda boenden.

Nu kan Hallands Nyheter avslöja att uppdraget att ansvara för läkarkontakterna på boendet på Samuels väg har gått till Läjeskliniken i Träslövsläge. Therese Mårtensson är verksamhetschef:

– Vi blev uppringda av ansvariga på Regionkontoret och tillfrågade om vi kunde ta på oss uppdraget. Vi kände att det var något vi kunde göra för att hjälpa till under pandemin säger hon.

ANNONS

Enligt Therese Mårtensson har de utsett en läkare från Läjeskliniken, som har fått ansvaret att sköta läkarkontakterna på Samuels väg, utöver sina vanliga arbetsuppgifter på kliniken.

– Det är övervägande konsultation via telefon, för att agera stöd åt personalen på boendet i medicinska frågor. Det sker även en rond varje vecka, även den via telefon. Besök på plats kan göras vid behov, säger hon.

Den vård som ges för äldre covid-19 patienter, utanför sjukhus är övervägande i en palliativ fas. Det vill säga vård för att lindra i livet slutskede. Något som har väckt mycket kritik. Det har även rapporterats om fall där läkare inlett palliativ vård via telefon utan att ha träffat patienten. Så är inte fallet på Samuels väg enligt Therese Mårtensson.

– Finns ett sådant beslut har det tagits av läkare på Varbergs sjukhus, innan patienten kom till boendet. Skulle vår ansvarige läkare ta beslut om att inleda palliativ vård så sker det på plats och inte via telefon, säger hon.

Therese Mårtensson säger också att det nya uppdraget inte inneburit några förändringar i rutiner eller inköp av skyddsmaterial.

– På kliniken i Träslövsläge använder vi full skyddsutrustning i undersökningar av alla luftvägspatienter. På boendet är det kommunen som ansvarar för skyddsutrustning till all personal.

ANNONS

Uppdraget för regionen gäller fram till den 31 december men kan vid behov komma att förlängas.

ANNONS