Lägre priser och mindre jobb – hösten perfekt för plantering

Lägre priser, bättre förutsättningar och mindre arbete – det finns många fördelar med att plantera sina växter på hösten. Det menar Emma Andersson, ägare till Åkrabergs Trädgård på Väröhalvön.

ANNONS

När augustiskörden är bärgad kan det vara frestande att städa undan trädgårdsredskapen och lägga sig i hängmattan. Men faktum är att säsongen inte är slut än på ett bra tag.

– Hösten är den rätta tiden att plantera på, säger Åkrabergs ägare Emma Andersson, och fortsätter:

– När det gröna har vissnat ner så får rötterna tillgång till mycket mer energi, vilket ger växterna längre tid att etablera sig på. Förutsättningarna är väldigt bra, och egentligen krävs också mindre skötsel.

Att plantera under hösten skiljer sig inte nämnvärt mot att plantera på våren, men det finns ändå ett par saker att tänka på.

ANNONS

– När man nyplanterar på hösten ska man inte gödsla, det räcker med en bra planteringsjord. Risken är annars att det blir lite för gött för växten, att den bränner energi i stället för att vila och etablera sig, säger Emma Andersson.

Vänta med häckväxter

Bevattningen är ytterligare en parameter att ta hänsyn till, fortsätter hon:

– När buskar och träd har tappat sina blad så ska man sluta vattna. Annars ruttnar rötterna. När löven kommer på våren så är det dags att börja vattna igen, och i samma omfattning som vid en nyplantering.

– Det tar ett tag för en växt att etablera sig. Jag tycker att man bör stödvattna i åtminstone två år.

Vilken växt man har tänkt plantera styr också när på hösten man bör sätta den i jorden.

– Träd går alldeles utmärkt att plantera från tidigt i september, men häckväxter bör man vänta med till i början av oktober när de har tappat sina blad. Då köper man barrotsplantor, som också är betydligt billigare, säger Emma Andersson.

Vissa växter bör man dock inte plantera överhuvudtaget under höstmånaderna, fortsätter hon.

– Vintergröna växter ska man vänta med till våren. Det beror på att de behåller sin grönska. Rötterna får helt enkelt för stor konkurrens om den energi som finns.

ANNONS

”Väntar in rean”

Backar man bandet ett par år så gick försäljningen ner drastiskt efter sommarmånaderna, berättar Emma Andersson. Numer upplever hon dock en större medvetenhet om höstens möjligheter bland sina kunder.

– Dels har intresset för och kunskapen om trädgårdsskötsel vuxit, dels har plantskolorna lagt mycket kraft på marknadsföring. Många är också medvetna om att priserna går ner på hösten, man väntar in rean.

Lägre priser är naturligtvis positivt för konsumenten, men enligt Emma Andersson bör man inte vänta allt för länge med att handla.

– Det blir lite kluvet för kunden. Det är klart att man vill göra ett fynd, men väntar man för länge så har de finaste träden och buskarna redan sålts. Det är en avvägning man får göra.

ANNONS