Martin Broberg, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen. Bilden är en arkivbild.
Martin Broberg, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen. Bilden är en arkivbild. Bild: Lena Lyxell

Länsstyrelsen förbereder jakten på varg

Länsstyrelsen har inte kommit längre i skyddsjakten på varg i Varbergs kommun än att det ska utses en jaktledare. – Jag hoppas inte att det ska ta så lång tid, på måndag kan det vara klart, säger Martin Broberg, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

ANNONS
|

När en fårägare på en gård mellan Sällstorp och Kungsäter för fjärde gången på två månader drabbades av en vargattack under fredagsmorgonen där får dödades bestämde sig länsstyrelsen för att det var dags att agera.

Några timmar senare fanns det ett beslut om skyddsjakt på plats från myndigheten.

LÄS MER:Ny vargattack: Tre döda får på drabbad gård

LÄS MER:Här är gården där vargen har slagit till tre gånger

Så går en skyddsjakt till

En skyddsjakt kan gå till på olika sätt men det vanligaste är att den påbörjas när det finns en observation av att vargen har varit på en viss plats, enligt Martin Broberg.

Sedan bestämmer jaktledaren strategin och det finns stora befogenheter med undantag från jaktlagstiftningen, vilket innebär att metoder som annars inte är tillåtna går att använda.

ANNONS

– Den här jakten ska inte blandas ihop med någon annan jakt, utan riktar sig mot att en varg ska bort och vi ska göra vad vi kan för att så ska bli fallet.

Inga nya spår av vargen

Under lördagseftermiddagen hade det inte kommit några observationer av vargen som meddelats till länsstyrelsen.

– Vargen ska bort men givetvis får man inte glömma bort etiken i jakten. Det ska hållas en hög jaktetik och det ska inte vara några dåliga skott eller någonting sådant. På den biten görs inga avkall trots att det nu görs en stor ansträngning för att plocka bort vargen.

– I vanlig jakt släpper man ett djur och låter bli att skjuta ibland. Men i det här fallet ska jägarna verkligen försöka fälla vargen, säger Martin Broberg och fortsätter:

– Jägarna i Halland är inte vana vid att jaga varg och har ingen större erfarenhet av det. Hur en varg beter sig kan vara svårt för dem och det här blir ingen lätt sak.

LÄS MER:LRF vädjar om skyddsjakt på vargen

LÄS MER:Så skrämmer du bort vargen

LÄS MER:Joakim mötte varg bara en meter från bilen

ANNONS