Kyrkklockorna gör jobbet när ljus- och ljudshowen och festerna ställs in

2021 anländer utan ljusshow och officiellt fyrverkeri. Coronarestriktionerna sätter stopp för den typen av firande. Så vad återstår av tolvslaget? Kyrkklockorna så klart!

ANNONS
|

Trapporna upp i tornet är precis som jag tror att de ska vara – de har smala trappsteg och liknar mer stegar än trappor. Det luktar trä och möjligen också lite fukt från de tjocka bjälkar som utgör tornets konstruktion. När spirade de träd som fick i uppgift att bära detta torn? Tanken svindlar.

Varbergs kyrka byggdes 1769-1772 men dagens torn är en skapelse från det tidiga 1800-talet. Sommaren 1813 hade tornet skadats av ett blixtnedslag och det tvingade fram en sedan länge nödvändig reparation och ombyggnad som blev klar 1815.

Kyrkklockorna ringer in det nya året

Varbergs församlings kommunikatör Kent Pettersson visar vägen upp i tornet. Urtavlornas tornrum har vitpustade väggar. Här är det gott om plats – en skarp kontrast till trappornas trånga skumma utrymmen. På våningen ovanför, bland bjälkar som löper kors och tvärs, hänger klockorna – den lilla åt havet till och den stora inåt land.

ANNONS

Här är alltså Varbergs egna nyårsklockor. Klockan 23.59.00 på nyårsafton ska de ringa, i knappt en minut. När klockorna tystnat är 2021 här.

"Ring, klocka, ring i bistra nyårsnatten / mot rymdens norrskenssky och markens snö; / det gamla året lägger sig att dö... / Ring själaringning över land och vatten!"

Styrs via en app

Många ringningar går på timer. Andra startas aktivt av församlingens anställda, via knappar i kyrkan eller en app.

– Man kan starta båda klockorna eller en i taget. Vill man tima dem får man sätta igång den stora lite före den lilla för de har lite olika uppstartstid, berättar Kent Pettersson.

– Appen har vi haft sedan i höstas. Tidigare hade vi även en radiosändare i församlingshemmet som kunde sätta igång klockringningen, men det var lite svajigt och fungerade inte alltid. Appen är väldigt smidig.

Klockorna ringer varje vardag klockan 21. De ringer in helgen klockan 18 på lördagarna och ringer också i samband med olika gudstjänster. Klockan 11 om dagarna är det själaringning, förutsatt att någon eller några beställt sådan.

Stora klockan väger nästan två ton

Den stora klockan väger 1760 kilo. Exakt hur gammal den är från början vet vi inte men inskriptionen berättar att den göts om i Vinberg 1772, att den rämnade vid en ringning 1888 och att den göts om ännu en gång 1902 i Stockholm.

ANNONS

Den lilla klockan väger 870 kilo. Inskriptionen berättar att den göts om 1786 i Göteborg och 1905 i Stockholm. Båda ser ut att vara i utmärkt skick och fullt redo att ringa in 2021.

Filmen här ovan har gjorts av Varbergs församling.

ANNONS