Kyrkans julgåva går till biodlare i Kenya

Förra året delades kyrkorådet i två läger när Varbergs församlings julgåva till personalen gick till en aktivistisk klimatorganisation. I år skänks julgåvan till biodlare i Kenya.

ANNONS
LocationVarberg||

När Varbergs församling förra året valde att skänka pengar till den omdebatterade klimataktivistgruppen Extinction Rebellion väcktes en del starka reaktioner bland kyrkans personal.

"Agerandet får medlemmar att känna ett främlingskap inom Svenska kyrkan, då man inte kan sympatisera med dessa åsikter som är på gränsen till antidemokratiska”, sa den dåvarande kyrkorådsledamoten Jan-Anders Ekelund till HN då.

Han syftade på miljöorganisationens metoder, som bland annat inneburit olika typer av civil olydnad.

Kyrkoherde Fredrik Ivarsson, som fattade beslutet att ge julgåvan till Extinction Rebellion, såg däremot inget större problem med organisationens metoder.

"Civil olydnad är ett demokratisk verktyg som, om det används utan våld, är en del av den demokratiska processen i samhället”, sa han då.

ANNONS

Annan miljöorganisation får gåvan i år

I år har han valt att skänka julgåvan till miljöorganisationen A Rochas International, och ett specifikt projekt som ska stödja biodlare i Kenya.

– Gåvan innebär försörjning och incitament till att ta hand om den biologiska mångfalden, vilket är bra både för människor och natur. Vi har biodlare även i Varbergs församling, så tanken är att det är en julgåva från biodlare i Sverige till biodlare i Kenya, säger Fredrik Ivarsson.

Han tycker att det är viktigt att inte glömma saker som bistånd och naturvård i tredje världen under coronapandemin.

– Vi har fått lite tunnelseende. Att bekämpa viruset är så klart väldigt viktigt, men det finns mycket annat som också är viktigt och som inte får hamna i skymundan. Som fattigdom och miljöförstöring.

Var det ett aktivt val att inte ge gåvan till en aktivistisk organisation efter kritiken förra året?

– Jag är inte så bekymrad över om folk är kritiska, det viktiga är att det är bra organisationer som gör något för jordens framtid. Förra året var reaktionerna blandade. En del var glada, andra lite undrande. Den här gåvan till A Rocha är vald för att förhoppningsvis alla ska uppskatta den.

Reaktionerna från personalen har varit positiva i år, säger han.

ANNONS

– Det är viktigt att en gåva uppfattas som en gåva. Och det är många som har uppskattat själva poängen med att vi som är biodlare i Sverige ger till andra biodlare i Kenya.

LÄS MER:Kyrkorådet i delade åsikter efter kyrkoherdens beslut

LÄS MER:Att ge pris till Extinction Rebellion är ett svar på biskoparnas uppmaning

LÄS MER:Varbergs församling stöttar klimataktivister

ANNONS