Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Igång. Roy Magnusson och byggnadsarbetaren Peter Ohlsson har påbörjat renoveringen av Astrid på Skäret.

Kylan försenar renovering av Astrid på Skäret

Nu är restaureringen av Astrid på Skäret i full gång. Ett stort antal domkrafter väntar på att få göra det stora lyftet. – Tyvärr måste vi vänta till våren, det går inte när vintern slagit till så här, säger Roy Magnusson.

Han är eldsjälen i Galtabäcksskeppets bygglag och som efter enträget arbete fått igenom att Astrid på Skäret istället för att rivas borde kunna bli till en fantastiskt fin föreningslokal samtidigt som ett stycke kulturhistoria bevaras.

– Absolut att det är en kulturgärning vi gör och det kan bli hur bra som helst, säger han.

Häromdagen beviljades föreningen 200 000 kronor i ett engångsbelopp av kommunen men bygglaget behöver ytterligare en halv miljon kronor för att renoveringen ska kunna genomföras.

– Även om vi fått nej en gång hoppas jag fortfarande på Sparbanksstiftelsen och andra sponsorer, säger Roy Magnusson. Och vi har redan fått två fina lass virke och lite annat.

Huset behöver lyftas en halvmeter. Den åtgärden var tänkt att göras nu för att under vintern fortsätta med det invändiga arbetet. 25 inlånade domkrafter ligger på golvet men vintern sätter stopp.

– Efter lyftet ska vi mura upp grunden och det går inte i kylan, säger Roy Magnusson.

Fastigheten är i behov av omfattande renovering men grundbjälklaget liksom takkonstruktionen är i förvånansvärt gott skick.

– Vi behöver lägga nytt taktegel, byta en del fasad och invändigt finns mycket att göra, säger Roy Magnusson.

Astrid på Skäret ligger på en stor tomt som ska vara tillgänglig för allmänheten. Läget kan beskrivas som ett av stans finaste.

– Här ska ordnas grillplatser och vindskydd och hit hoppas vi att många kommer för att njuta av Varberg, säger Roy Magnusson.

I juni var det tänkt att det mesta skulle vara klart. Nu blir projektet kanske försenat.

– Vi får se hur hårt vi orkat jobba under våren, säger Roy Magnusson som brukar lyckas med det han föresatt sig.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här