Anita Andersson, verksamhetsledare på kvinnojouren Frideborg i Varberg, befarar att våld i nära relation ökar när förövarna jobbar hemifrån. Bilden är arrangerad.
När förövarna jobbar hemifrån ökar våld i nära relation. Bilden är arrangerad. Bild: Annika Karlbom

Kvinnojourens farhåga: Våldet eskalerar under pandemin

Kontakterna till kvinnojouren Frideborg i Varberg har markant minskat sedan coronapandemins utbrott. Men verksamhetsledare Anita Andersson befarar att våldet i stället ökar när förövarna jobbar hemifrån.

ANNONS
|

Det har inte blivit som personalen på Frideborg först trodde. De räknade med antalet samtal från utsatta snabbt skulle öka när allt fler började jobba hemifrån. I stället blev det tvärtom.

– Det ser ut så på de flesta andra jourer också, att samtalsfrekvensen har gått ned. De utsatta kan inte ta kontakt. Det går inte, de är övervakade 24/7. De kommer inte ut över huvud taget i dag. Det är ett jättestort problem att folk är instängda nu, säger Anita Andersson.

Utsatta på ett annat sätt

Att kvinnojourerna inte får in lika många samtal innebär alltså inte en förbättring vad gäller våld i nära relation. De samtal som Frideborg har tagit emot under coronapandemin indikerar på det motsatta.

ANNONS

– Det förstår vi på dem som så småningom tar kontakt med oss, att våldet har eskalerat under den här perioden. Men de som ringer har varit utsatta på ett annat sätt. Den här kontrollen... Att de inte får gå ut alls, eller att de har varit klockade när de går ut. Det ska ta exakt 22 minuter, det får inte ta 23 minuter för då händer något. Hoten finns där hela tiden.

Sociala distanseringen gör det svårare att upptäcka

Konsekvenserna av pandemin är många vad gäller våld i nära relation, menar Anita Andersson. Riskgrupperna blir extra utsatta och den sociala distanseringen försvårar för utomstående att upptäcka att något inte stämmer.

– Vi får inte glömma 70+-gruppen. Våld har ingen ålder, och de har verkligen varit utsatta. Och det är alltid svårt för andra att upptäcka, men när man nu inte träffas fysiskt på samma sätt blir det ännu svårare. De här förövarna är ju som vi alla vet oerhört charmerande. Det är när dörren är stängd som det händer. Och nu är den alltid stängd.

Hur tror ni att det kommer att se ut när coronaviruset har lagt sig?

– Vi är medvetna om att det troligtvis kommer att bli en hög belastning på jourerna, och det är det vi förväntar oss när restriktionerna släpper. Och det stora problemet kommer när det blir fullt i våra skyddade boenden, att vi då behöver jaga boenden till de utsatta, säger Anita Andersson.

ANNONS

Läs mer: Coop lämnade Paolo Roberto-pengar till kvinnojouren

ANNONS