Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Kvarteret Renen kan bli ny parkeringsplats

Den öde marken i kvarteret Renen kan komma att bli en ny parkeringsplats.
– Vi ser det som en central plats med jättebra läge, säger Ann-Charlotte Stenkil (M).

Nyligen skrev HN om att grannarna på Borgmästaregatan känner sig frustrerade över parkeringssituationen i centrum. Det var i samband med att den kommunala parkeringsplatsen Falkenbäck nu rivs för att göra plats åt husbygge med cirka 90 lägenheter. Nu kommer de moderata politikerna med förslag på en ny parkeringsplats i centrum med minst hundra platser - nämligen i kvarteret Renen vid den gamla industrilokalen.

– Vi ser det som en central plats med jättebra läge för de som till exempel pendlar. Vi kommer nu driva den här frågan, säger Ann-Charlotte Stenkil (M), kommunstyrelsens ordförande.

LÄS MER: Grannar befarar parkeringskaos när Falkenbäck rivs

Är detta på grund av att ni nåddes av informationen om grannarnas frustration?

– Man kan säga att det är en kombo. Vi har pratat om det innan och nu började vi väl tänka på det ännu mer. På stadsbyggnadskontoret har man också pratat om den här idén tidigare, säger Ann-Charlotte Stenkil.

Förhoppningen är att flytta en del husbilsplatser

Micael Åkesson (M), ordförande i hamn - och gatunämnden fyller i:

– Det här dök upp som en möjlighet. Vi på hamn - och gata såg samtidigt chansen att flytta husbilsplatser hit. Några av dem som finns vid Campus kommer ju försvinna nu under arbetet med Västerport, säger han.

Området, som tidigare var länets värsta gifttomt med föroreningar djupt ner i marken, har sanerats under flera år. År 2024 beräknas den totala saneringen vara klar samt efterföljande kontroller och utvärderingar. Fram tills dess hoppas nu M-politikerna att varbergarna ska kunna ställa sina bilar här.

– Det är fyra år kvar tills vi vet vad området kan användas till. Lyckas saneringen bra kan det bli tal om att bygga bostäder. Lyckas man halvbra kanske det istället blir aktuellt med kontor och p-hus, säger Ann-Charlotte Stenkil.

Hoppas på större rotation av p-platser

De grannar som HN pratat med var kritiska till att det tas bort parkeringar i stadskärnan. De här parkeringarna ligger kanske inte så centralt som de skulle önska?

– Det kanske inte är de som bor mitt inne i stan som behöver använda de här. Men om pendlare eller andra som inte behöver stå mitt i centrum börjar använda de här platserna så lättar det ju upp för parkeringssituationen i stadskärnan. Det blir en större rotation, säger Ann-Charlotte Stenkil.

En del av centrumgrannarnas kritik handlade om att de tvingas flytta sina bilar med jämna mellanrum eftersom p-reglerna säger att man inte får stå för länge på en och samma plats.

– Det handlar om att få en ruljans. Inte minst handeln är angelägna om att det ska finnas platser i centrum för att få rotation och en stor omsättning, säger Ann-Charlotte Stenkil.

LÄS MER: Unik sanering: Nu är koket igång i kvarteret Renen

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här