Kvarnen som lever vidare

"Förr i tiden var det ingen riktig bygd utan en kvarn sa man". Det säger mjölnaren Bengt Nybergh, som inte bara driver utan även expanderar kvarnen i Limabacka tillsammans med sin son Andreas Nielsen.

ANNONS
|

Ett öronbedövande ljud kommer mot en när man öppnar dörren till där mjölet mals. Det är vitt mjöldamm överallt och full aktivitet med lossning av säd, studiebesök från konditoriskola, packning av olika mjölsorter och hantverkare från trakten som kommer och går. Allt detta ryms inuti den gula byggnaden som är Limabacka Kvarn.

– Jag tog över kvarnen 2005 och det var som att komma tillbaka till rötterna, säger Bengt Nybergh som är femte generationen mjölnare.

– Limabacka Kvarn är en av de få kvarnar som överlevt kvarndöden på 80-talet och det är roligt att den lever vidare. När min son Andreas blev intresserad av att vara med och ta över så kände vi att vi var tvungna att göra något för att överleva längre fram.

ANNONS

Så de köpte en nedlagd kvarn från Tyskland. De monterade ner den, packade de 25 ton tunga delarna i åtta lastbilar och fraktade upp till Limabacka för att bygga upp den tyska kvarnen igen inuti den befintliga byggnaden.

För fem år sedan så hade Limabacka Kvarn kapacitet att producera 100 kilo mjöl i timman, nu kan den producera 1200 kilo i timman.

Det lokala, närproducerade och ekologiska är röda trådar i verksamheten. I princip all renovering av kvarnen görs av lokala hantverkare och 95 procent av råvarorna kommer från Varbergs kommun.

ANNONS