Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/15

Kvarnen i Valinge satsar på fik

Grävmaskinen mullrar och avenboken stampar i planteringen i väntan på vårvärmen. Nu händer det grejer på Lundby kvarn.

Lundby kvarn vid vägen mellan Lindberg och Valinge har varit värd för Rensa Ut:s butik sedan hösten 2017. Nu ska denna antik- och loppisbod växla upp. Ägaren Eva-Lena Lagerlöf anlägger en trädgård och låter göra en tillbyggnad på den del av kvarnen som vetter mot stora vägen.

– Tanken är att kunna ha ett litet kafé. Men vi får se hur det blir med det, om det går att ordna nu med tanke på restriktionerna eller om det kan öppna först senare. Det känns bra att förbereda i alla fall, säger Eva-Lena Lagerlöf.

Hon drog igång sitt företag Rensa Ut 2014. Affärsidén är att hjälpa till med flyttar och dödsbon. Hon tar hand om saker och säljer dem vidare till privatkunder i butiken i kvarnen. Butiken håller öppet varje söndag.

– Jag tar främst uppdrag i Varberg med omnejd men jag har också haft uppdrag i bland annat Borås och Båstad. Jag jobbar helst inte mer än en timmes resa hemifrån.

Kunderna i Kvarnen kommer från Varbergstrakten men många reser också hit från Göteborg och Halmstad.

Småsaker före stora möbler

Eva-Lena Lagerlöf visar runt. Här finns vasar, krukor, kappor, hattar, glas, pussel, dockor, burkar – ja, allt möjligt. Butiken är organiserad efter färger. Blå saker finns på ett ställe och röda på ett annat.

En del grejer är i prima skick, annat är rostigt och nött – men det är å andra sidan trendigt och eftertraktat av kunder som vill inreda sina uterum och hem med udda grejer. Här finns också en del möbler, men Eva-Lena handlar huvudsakligen med mindre föremål.

Trädgårdsrum

Vi går in i tillbyggnaden. Här är högt i tak och ljuset strömmar in från de stora fönstren.

– Det ska bli som ett trädgårdsrum. Det blåser nästan alltid här så det kan vara skönt att kunna sitta inne med sin fika.

Vilket är ditt eget förhållande till prylar?

– Jag är ganska praktisk av mig. Så jag vill kunna använda de saker jag har. Men det händer också att jag fäster mig vid saker. Jag älskar det gamla, nötta och använda.

Vad letar folk efter nuförtiden?

– Det är lite olika. Föremål av trä och keramik är ganska populära. Många är modiga och skapar verkligen sin egen stil. Om jag letar efter glas köper jag ofta flera likadana, men yngre tänker annorlunda. De köper olika glas och olika tallrikar.

– Rottinggrejer är fortfarande poppis och beige är en trendig färg. Och det är verkligen så att alla letar efter olika saker. Det som är skräp för någon kan vara en skatt för någon annan.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här