Kungsjölederna ska bli det nya Åkulla

Besökstrycket i Åkulla bokskogar är stort. Därför tror och hoppas kommunen att Kungsjölederna i Kungsäter ska utvecklas till ett naturområde som lockar mer och mer folk.

ANNONS
LocationKungsäter||

Arbetet med att bygga Kungssjölederna har gjorts i etapper. Den sista etappen stod klar så sent som i höstas när det var stor invigningen med hundratals besökare på plats. Det är Kungsäter-Gunnarsjö byalag som har stått för det mesta av arbetet med att ta fram lederna som nås från Gunnarsjö, Agnbäck och Sju Sjöar i Marks kommun.

– Vårt motto är att det enkla är det exklusiva. Vi är inte affärsdrivande. Vi vill bara att folk ska få njuta av naturen och förhoppningsvis dra hit en och annan människa till bygden som spenderar en och annan krona, säger Göran Palmkvist som har varit en av de mest drivande personerna i projektet.

ANNONS

LÄS MER:Nytt friluftsområde under uppsegling

Nu hoppas man kunna ta nästa steg och fortsätta utvecklingen av området. En framtida dröm hade varit att kollektivtrafiken skulle nå fram till platsen. Men det är långt in i framtiden tills det skulle vara aktuell säger Palmkvist. Han har bjudit in kommunen, näringslivskontoret och regionens naturturismutvecklare för att prata framtid och visa upp lederna.

– Vi behöver ha med dem i vår utveckling för att få hjälp av dem. Så att vi hamnar rätt i hur vi ska marknadsföra oss och fortsätta utveckla platsen, säger Göran Palmkvist.

En förhoppning som kommunen har är att Kungsjölederna ska bli lite av ett nytt Åkulla.

– Jag tror att folk gärna söker sig till nya platser, säger Göran Palmkvist.

– Det är redan mer folk här än vad vi hade trott. Men det blir ingen trängsel. Området är så stort och folk går olika leder, säger Bo-Göran Gustafsson.

En nytt centrum för friluftsliv

Sebastian Larsson är friluftsstrateg på fritidsavdelningen på Varberg kommun.

– Först och främst har de gjort ett fantastiskt arbete med att rusta upp det här området under åren som har gått. Det har gjort att det har blivit ett viktigt friluftsområde i kommunen, säger han.

Kenneth Johansson har varit projektledare för Kungsjölederna fram till och med invigningen i höstas. Han berättar att det inte bara handlar om att locka lokalbefolkningen och Varbergarna ut på lederna.

ANNONS

– Under den här första tiden har vi haft ungefär tusen besökare från Västra Götalandsregionen, säger Kenneth Johansson.

Framtiden får utvisa om Kungsjölederna kan ta upp kampen med "storebror" Åkulla. Klart är att naturen lockar väldigt många just nu.

Fakta: Kungsjölederna

Kungsjölederna består av åtta leder i varierande svårighetsgrad på totalt ca 30 km. De nås från Gunnarsjö, Agnbäck eller Sju Sjöar.

De åtta lederna är:

Tvärleden (1,9 km), Tolkenleden (3,7 km), Viskastigen (2,3 km), Brännaredsleden (3 km), Klevaleden (10,7 km), Duvhultsleden (1,4 km), Kyrkogårdsleden (1,7 km) och Högabroleden (4,4 km)

Läs mer: Åkulla bokskogar pallar för trycket enligt länsstyrelsen

ANNONS