Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/4

Kungsäter – det lilla samhället som ståtar med stor historia

Kungsäter var tidigt ett säte för makt och kungar. Och för den som vandrar Kungsjölederna finns mycket att se i trakten.

Här finns till exempel fredsstenen till minne av vapenvilan mellan Danmark och Sverige 1471. Namnet Kunungasätter förekommer i skrift redan 1326. Idag är Kungsäter en liten ort med cirka 350 invånare och ett vackert läge mellan kullar och glittrande sjöar. Orten nås bland annat via Kungsjöleden Jytatorp-Agnbäck, 13,8 kilometer.

– Här känner alla varandra, säger Eva Olsson, som är sekreterare i Gunnarsjö-Kungsäter bygdelag.

– Eller kanske ska jag säga att alla känner till varandra? skrattar hon.

Det är hur som helst lätt att ta sig runt Kungsäter och tempot fridfullt.

I blickfånget från leden ligger Kungsäter kyrka, en vacker oktagonal byggnad från 1881. Den är en av Sveriges 30 centralkyrkor och ritad av arkitekten Emil Viktor Langlet. Utformningen av kyrkan gör att besökarna, trots 350 sittplatser, kommer nära koret. Kungsäter kyrka är den mest välbevarade av Langlets centralkyrkor. Mitt över vägen finns en stig till både fredstenen och gamla kyrkoruinen. Fredstenen restes 1941 till minne av det fredsavtal som slöts nästan 500 år tidigare, i den dåvarande prästgården.

Inte långt därifrån ligger också resterna av en kyrka från 1100-talet, den så kallade kyrkoruinen. Den är en levande plats i Kungsäter än idag.

– Här har både varit viskonsert och bröllop, säger Eva Olsson.

Eva Olsson är med i bygdelagets arbete med kungsjölederna som pågått sedan 2008 och är glad över att folk börjat hitta hit. Birgerstugan, med fyra sovplatser och tre vindskydd, har varit i princip fullbokad under juli.

– Vi har fått tipsa om rum på Sju Sjöar och att det går att övernatta i vindskydd längs leden, säger Eva.

I arbetet har ingått att märka upp lederna, men också att göra kartor med numrerade besöksmål.

– Jag har fått nummer 59 på kartan, säger Hans Svensson, stolt.

Han bor i Kungsäter och i knivverkstaden i källaren gör han vackra knivskaft och knivar.

På väggen hänger rader av knivar och flera diplom. I Kungsäter finns också rhododendronträdgården där ortsborna hjälpts åt att plantera och vattna varsin rhododendron. Den som följer stigen upp genom parken kan se fram emot en fantastisk utsikt över sjön Fävren.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här