Kung Karl skola och förskola byggs om för att möta behoven

Specialundervisning hålls i ett omklädningsrum, fritidshemmet saknar fungerande ljudisolering och planlösningen är opraktiskt. Nu läggs nästan tre miljoner kronor på ombyggnationer av Kung Karl skola och förskola i Kungsäter.

ANNONS
|

– Det betyder jättemycket, säger Björn Söderqvist Ceder, rektor på Kung Karl skola.

Servicenämnden och förskole- och grundskolenämnden har beslutat att avsätta 1,1 miljoner till ombyggnad av skolan och 1,7 miljoner kronor till förskolan. Exakt hur utformningen ska se ut är inte klart men syftet är att de befintliga lokalerna ska rustas upp och optimeras för att passa verksamheterna bättre.

VAD TYCKER DU? Skriv en insändare till Ordet är fritt!

LÄS MER:Neddragningar inom skolan slår olika hårt

Nya lösningar ska till

Björn Söderqvist Ceder berättar att det för skolans del bland annat handlar om att bygga om grupprum, ljudisolera en del av fritidshemmet och byta golv och belysning i vissa klassrum. Förändringarna ska bland annat bidra till att underlätta enskild undervisning.

ANNONS

– Ibland måste specialpedagogen sitta i matsalspersonalens omklädningsrum. Man tar ju det man har, och det funkar, men personalen har sin toalett där och det stör ju litegrann, säger rektorn.

Planlösningen ska förbättras

På förskolan finns tre avdelningar och där är planlösningen ett stort problem eftersom flera rum är genomgångsrum.

– Det blir inga naturliga flöden, säger förskolechefen Linda Ryttare.

– När barnen ska gå till toaletten till exempel så behöver de gå igenom de andra barnens rum och då stör man den arbetsro som är där. Och det är samma sak när maten kommer från köket, då behöver personalen gå igenom en avdelning.

LÄS MER:Förskolan kan ta över Kungsäters bibliotekslokal

LÄS MER:Förskola i Kungsäters bibliotekslokal först 2019

Förskolepersonalen har fått vara delaktig i planerna för ombyggnationen och har påpekat att det måste skapas bättre flöden. Enligt förslaget handlar det bland annat om att ta bort vissa dörrar, bygga om ett förråd och avgränsa befintliga rum.

– Det går kanske inte att få precis allt man vill men det kommer bli mycket bättre än vad det är i dag, säger Linda Ryttare.

– Det känns roligt att det händer något. Att man satsar och har sett att lokalerna inte har varit optimala för den undervisning och utbildning som vi vill bedriva.

Oklar byggtid

När bygget ska dra igång är inte spikat men rektorn Björn Söderqvist Ceder hoppas att det startar i sommar eftersom det behöver vara klart när skolan utökas från F-5 till F-6.

ANNONS

LÄS MER:Nytt förslag: Så ska Varbergs skolor organiseras framöver

– Jag vet att de jobbar på det och att det har gått relativt långt så förhoppningsvis kan det gå igång under sommaren så att vi till läsåret 22/23 har allting klart. Förhoppningen är att det går snabbare än så, säger han.

VAD TYCKER DU? Skriv en insändare till Ordet är fritt!

LÄS MER:Skola blev flyktingboende – och nu vandrarhem

ANNONS