I Sverige har man ställt om klockan två gånger om året sedan 1980, och 2021 kan det vara slut på det enligt beslut från Europaparlamentet.
I Sverige har man ställt om klockan två gånger om året sedan 1980, och 2021 kan det vara slut på det enligt beslut från Europaparlamentet. Bild: Kajsa Öhrström / Arkiv

Krogen, kyrkan, kneget – så hanteras tidsomställningen

Under natten till söndag ställs klockan om till vintertid. Hur funkar det för nattarbetarna? Och går kyrkans vaktmästare upp och ställer om urtavlan mitt i natten? Vi reder ut tidsomställningen.

ANNONS

Ni kan väl minnesregeln? När utemöblerna åker fram (på våren) dras klockan också fram. När möblerna ställs tillbaka i förrådet (på hösten) dras även klockan tillbaka. Om ni inte redan ställt tillbaka utemöblerna i förrådet är det dags på söndag, då ställs åtminstone klockan tillbaka till vintertid. Eller normaltid som det egentligen heter.

Så funkar det för nattklubben...

Klockan dras tillbaka klockan 03.00 och blir då 02.00 igen. Vad innebär det för nattsuddarna som är ute och dansar på klubb? Blir det en timmes extra fest?

– Vi kommer inte att ha öppet en timme extra. Det brukar vara lugnt här efter klockan 2 och det är inte så många gäster kvar vid den tiden som vill festa till fyra. Hade det varit lönsamt hade vi absolut kunna ha öppet en timme till, säger ägaren Anthony Halldén, ägare av Oscars.

ANNONS

... och kyrkklockan

På Varbergs kyrkas fasad sitter ett urverk som länge har hjälpt torgflanörer att hålla koll på klockan. Är även den så pass modern att den sköter sig själv?

– Ja, den är satellitkopplad så det sker automatiskt, säger Varbergs församlings kommunikatör Kent Petterson.

... och nattarbetarna

På Varbergs sjukhus är det många som jobbar natt. Det innebär en timmes extra arbetstid och att de som avlöser personalen på morgonen får en timmes sovmorgon.

– De som får jobba en timme längre ersätts med en timme enkel övertid vilket är enligt de riktlinjer vi får från Sveriges kommuner och landsting, säger Jonas Karlsson, HR-specialist på Arbetsrättsenheten på Region Halland.

Kontenta: ingen förväntad samhällskollaps på söndag alltså.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

ANNONS