Kritiska grannar får rätt mot skytteföreningen i Tofta

Grannar till skytteföreningen i Tofta störs av ljudet från skjutbanan till den grad att de vill att verksamheten ska läggas ner. De har drivit ärendet i flera instanser – senast i Mark- och miljödomstolen. Domstolen anser dock inte att föreningen behöver lägga ner sin verksamhet – men ger grannarna rätt på flera punkter.

ANNONS
|

I domen står det: "Det är ostridigt i målet att det förekommit skjutning utan skytteföreningens vetskap och på tider som inte omfattas av skjutbaneinstruktionen.” Enligt domstolen är det viktigt att den här typen av otillåten verksamhet upphör.

Vad gör ni för att se till att få stopp på olovlig skjutning?

– Vi kan inte garantera att det inte har varit någon olovlig skjutning och vi kommer låsa bommen ner till fastigheten. Det är bara behöriga som kommer att ha tillträde, säger skjutbanechefen Per Nilsson.

Enligt domen ska skjutbanechefen inte ha möjlighet att godkänna andra tider än de som står i skjutbaneinstruktionen. Domstolen ställer sig även på grannarnas sida när det kommer till bullerberäkningen. Nya beräkningar av skottbuller ska genomföras av en person med dokumenterad kunskap inom området.

ANNONS

– Vi kommer utföra en ny bullerutredning och tittar på olika aktörer i dagsläget. Vi vill även dämpa ljudet ytterligare med skyddsvallar, säger Per Nilsson.

Domstolen tyckte det var fel av miljö- och hälsoskyddsnämnden i Varbergs kommun att lägga ner ärendet och därför ska tillsynsmyndigheten fortsätta handläggningen.

Läs mer: Grannar vill att Tofta skytteförening läggs ner

Läs mer: Grannar klagar på utökad skjutbana

ANNONS