Förstelärarna har ett treårigt uppdrag och får ett statligt tillägg på lönen om 5000 kronor i månaden. Bilden är en genrebild från TT Nyhetsbyrån och har ingenting med artikeln att göra.
Förstelärarna har ett treårigt uppdrag och får ett statligt tillägg på lönen om 5000 kronor i månaden. Bilden är en genrebild från TT Nyhetsbyrån och har ingenting med artikeln att göra. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Kritik riktas mot rekrytering av förstelärare

Det är dags att utse nya förstelärare för den kommande treårsperioden och rekryteringen så gott som avslutad. Men nu riktas skarp kritik mot kriterier som har skickats ut till sökande.

ANNONS
|

En skola i Varbergs kommun har skickat ut ett mejl till samtliga som har sökt en tjänst som förstelärare med information om vad rollen innebär. I utskicket står det bland annat ”det finns en förväntan att förstelärare representerar och kommunicerar de mål och utmaningar som kommunen, förvaltningen och skolan arbetar med” och ” […] sprida acceptans för de förändringar som sker i organisationen och verksamheten och förstår vikten av att vara lojal med fattade beslut.

Det är framför allt det sistnämnda som har väckt kritik och lärare som HN har pratar med hävdar att det ”gäller alltså att vara anpasslig för att betraktas som lämplig för dessa välbetalda tjänster.” Enligt Maria Wirén, utvecklingschef på förskole- och grundskoleförvaltningen, har de övergripande uppdragen för en förstelärare grund i kvalifikationskraven som är utförda av Skolverket.

ANNONS

– Nämnden beslutar om underlaget som bygger på Skolverkets kvalifikationskrav. Inriktningen för uppdraget ligger sedan på enhetsnivå där rektor formulerar det specifika uppdraget, säger hon.

Lojal: Brett begrepp och svårt att tolka

Vad gäller formuleringen att vara lojal, menar Wirén är något som gäller hela organisationen.

– Själva processen är viktig och en stor vikt ska ligga på delaktigheten. Vi behöver en dialog och en analys i hela vår organisation, men sedan behöver vi fatta beslut som gör att vi behöver göra vissa prioriteringar. Det är så skolutveckling fungerar och det finns en viss förväntan på hela organisationen att jobba på det sättet. Men det är klart att förstelärarna har en roll i det arbetet, säger hon.

Enligt Anders Duvkär, enhetschef för skolans organisation och ledning på Skolverket, krävs fyra års erfarenhet av läraryrket för att kunna uppgradera till rollen som förstelärare. Dessutom ska rektor kunna visa att den aktuella läraren är intresserad av att utveckla undervisningen och jobbar aktivt med att förbättra elevernas studieresultat. Om det är rimligt att lojalitet ska vara ett av kraven beror på innebörden av begreppet, menar han.

– Att vi ska vara lojala mot våra arbetsgivare är ju egentligen inte så konstigt. Men man ska ju ha sin meddelarfrihet, kunna säga vad man tycker och tänker. Lojal är ju ett väldigt brett begrepp och det är jättesvårt att tolka. Då behöver man ha dialogen med respektive huvudman.

ANNONS

Flera har vänt sig till facket

Sten Hagberg, ordförande i Lärarnas riksförbund i Varberg, har ett flertal personer som vänt sig till honom med kritik som har fötts under rekryteringsprocessen som har pågått från april.

– Om man tolkar det positivt så betyder det att du inte ska hålla på att motarbeta fattade beslut. Jag kan dock förstå farhågan. Det är jättefarligt att skicka signaler som innebär att en medarbetare bara ska genomföra det som någon annan har tänkt, säger han.

Förstelärarna har ett treårigt uppdrag och får ett statligt tillägg på lönen om 5000 kronor i månaden. Nästa period gäller för den 1 juli 2020 till den 13 juni 2023. I Varbergs kommun finns det totalt 94 förstelärare, fördelat på både gymnasium och grundskola.

ANNONS