Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rivning på gång. Det gamla huset i hörnet Magasinsgatan-Norra vägen kommer att rivas och istället ska det byggas moderna bostäder på platsen.

Kritik mot rivning av 1800-talshus

Många är kritiska till att bostadshuset från 1890, som ligger i hörnet Magasinsgatan–Norra vägen, ska rivas. Björn Ahnlund på Kulturmiljö Halland tycker att det är en sorglig historia.

– Det är naturligtvis djupt tragiskt, säger han.

På byggnadsnämndens senaste sammanträde fattades beslutet att ge rivningslov för bostadshuset, som enligt kulturmiljö Halland är ett av ett fåtal bevarade hus av en typ som tidigare var vanlig i Varberg och troligen det enda i oförvanskat skick.

I samband med en bebyggelseinventeringen 2009 fick bostadshuset den högsta kulturhistoriska värderingen, klass A.

Exempelvis är snickarglädjen i originalskick och Björn Ahnlund, bebyggelseantikvarie på Kulturmiljö Halland anser att huset borde kunna bevaras, exempelvis genom att bygga om det till lägenheter med exteriören bevarad.

– Det går att renovera och man kan se möjligheterna i stället för problemen, säger han.

Björn Ahnlund konstaterar att karaktären på stadskärnan i Varberg håller på att förändras i takt med att fler högre hus tillåts och att gamla kulturhistoriskt värdefulla byggnader får stryka på foten. Han nämner rivningen av Gerlachska huset på 1970-talet som ett slags lågvattenmärke för Varbergs del, men konstaterar att rivningen av bostadshuset på fastigheten Malmen 5 också är en allvarlig förlust för framtidens varbergare.

Förutom att många har kritiserat den planerade rivningen på hn.se har även flera personer ringt och uttryckt att de absolut inte vill att byggnaden rivs.

Det är Göran Lindeberg, från Lindebergs fastigheter i Varberg, som ska riva det gamla huset och istället bygga ett nytt bostadshus i fyra eller fem plan. Han har inte gått att nå för en kommentar om hur han ser på kritiken.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här