Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I Tofta har markarbetet inför bygget av det planerade hvb-hemmet redan börjat. Alla är dock inte glada över etablerandet av ett gruppboende i byn och en överklagan har lämnats in.

Kritik mot HVB-hem i Tofta

Brandattentat mot asylboenden gör att Varbergs kommun är försiktiga med att offentliggöra adresser. Samtidigt växer oron hos allmänheten när ryktet om ett nytt HVB-hem går.

I söndags: 14 män grips på väg till ett asylboende i Nynäshamn. Med sig har de påkar och knivar. Polisen misstänker dem för förberedelse till grov misshandel.

Förra fredagen: en berusad kvinna grips sedan hon brutit sig in i ett flyktingboende och försökt starta en eld inne på toaletten.

Mellan januari och mitten av december förra året brann det på ett 30-tal planerade och aktiva asylboenden, enligt en sammanställning som TT gjort. Alla bränderna var inte anlagda men många av dem var det.

Läs också: Varbergs tystnad inte brandsäker

I Tofta växer oron inför etableringen av ett asylboende för ensamkommande flyktingbarn. Det gör också ilskan över kommunens hanterande av frågan och vad en del anser är kommunens mörkläggning av ärendet.

En av de närboende till det planerade HVB-hemmet i Tofta, anser att hotbilden är dubbel:

– Dels handlar det om att det kommer folk hit som vi inte vet vad de har för förflutet. Dels handlar det om vad jag upplever som den större faran: vad folk kommer att göra mot boendet.

Han menar att hemlighållandet av planerna har startat rykten, bland annat om att en befintlig fastighet skulle bli asylboende.

– Det känns som att de sätter andras liv högre än våra. De är rädda att byggnader ska brännas ned men de tänker inte på att vi bor här och kan drabbas.

Han poängterar att han inte vänder sig mot flyktingarna.

– Det finns idioter överallt, säger han och berättar att han tillsammans med andra närboende har gått samman och begärt ett stopp av byggandet.

Beslut om att ge tillfälligt bygglov till boendet fattades 1 februari och på platsen har markarbetena redan börjat. Beslutet är tidsbegränsat fram till 29 januari 2021. Av det beslutet framgår att behovet av gruppboenden är stort i dagsläget men att detta sannolikt kommer att förändras över tid och att de tänkta byggnaderna är av tillfällig karaktär.

Bygglovet har överklagats. I överklagan, som är daterad 9 februari, kräver man också inhibition. Att verkställandet av beslutet pausas i väntan på att överklagandet behandlats.

Klagan är signerad av fyra Toftabor. De hävdar att bygget strider mot detaljplanen. Man skriver också att man saknar en konsekvensbeskrivning såväl för den ökade trafik som man menar kommer som en följd av hemmet och för den inre och yttre säkerheten på och kring hemmet.

På torsdag nästa vecka håller kommunen ett informationsmöte på Lindbergs skola om planerna.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här