Kritik mot att kommunal tjänsteman fick cykel i gåva

Cykeln bör lämnas tillbaka, tycker Jan Turvall, expert på förvaltningsrätt.

ANNONS
LocationVarberg||

På Varbergs näringslivsdag i lördags utsåg branschorganisationen Företagarna kommunens landsbygdssamordnare och utvecklingsstrateg Ulrika Rylin till Årets tjänsteperson ”För sin positiva attityd och inställning”.

Som pris fick Ulrika en ny cykel, av ett märke med koppling till Varberg, av Företagarnas ordförande Louise Lejestrand och vice ordförande Bjarne Johansson.

– Jag blev jättepaff och är chockad, smickrad och stolt. Jag gör ju bara mitt jobb och är nog sprudlande och pratglad i min personlighet, säger Ulrika Rylin.

Cykel är en Monark Karla i 111-års limited edition-modell med nio växlar, hydraulisk skivbroms och framgaffel i high-tensile stål. Nypris ligger på omkring 10 000 kronor inklusive trälåda till den främre pakethållaren.

ANNONS

Expert riktar kritik mot kommunen

Statsvetaren Jan Turvall, som är expert på förvaltningsrätt och lektor på Göteborgs universitet, tyckte redan förra året att Företagarnas cykelgåvan var problematisk och olämplig. Anledningen var att ”en tjänsteman som tar emot en gåva kan bli påverkad i sitt beslutsfattande” och för att priset ”delas ut för att Företagarna vill belöna ett visst beteende”.

När Turvall i år får reda på att mottagaren Ulrika Rylin möter Företagarnas ordförande Louise Lejestrand i sitt arbete och att den senare dessutom får hundratusentals kronor i ersättning till sin reklambyrå Treativ, för att göra uppdrag åt kommunen, blir han ännu mer kritisk.

– Ja, det gör det hela ännu känsligare än förra året. Försiktighet bör alltid gälla, för även misstanken att det skulle kunna vara en muta är tillräckligt.

Inte en personlig gåva

Jan Turvall tycker att ledningen för Nod (näringslivs- och destinationskontoret), där Ulrika Rylin arbetar, borde tacka nej till cykeln.

– Kommunen bör säga att reglerna gör att de undanber sig sådana gåvor. Men även om man säger nej, kan en tjänsteman faktiskt bli påverkad mentalt och känna en tacksamhetsskuld, säger Jan Turvall och fortsätter:

– Ledningen skulle också kunna klargöra att en sådan gåva ska uppfattas som en donation till kommunen och inte som en personlig belöning. Det innebär att cykeln ska kunna disponeras av alla anställda och att den inte får tas med om personen slutar på kommunen.

ANNONS

Stor tilltro till myndigheter

Enligt Jan Turvall är det viktigt att tjänstemän inom kommun, stat och landsting, som avlönas av allmänhetens pengar i form av skatt, inte riskerar att folk på stan tror att de får några förmåner.

– I Sverige har vi stor tilltro till myndigheter jämfört med många andra länder och det märks bland annat nu under coronapandemin, när många följer Folkhälsomyndighetens regler. Den tilltron vill vi ha kvar. Men hur tänker de kommunanställda i Halmstad och Kungsbacka när de får reda på att man kan få en cykel i Varberg?

Varbergs kommun har ett skriftligt råd till sina anställda, för att undvika misstankar om korruption, men det följs inte i det aktuella fallet med den årliga cykelpristagaren: ”Ett bra sätt att undvika svåra gränsdragningsproblem är naturligtvis att helt undvika att ta emot gåvor och förmåner”.

Svar från kommunens jurister

Varbergs kommuns jurist Torbjörn Alfredsson har samma inställning som kollegan Lisa Holmdahl Pedersen hade 2019. Han skulle själv ha tackat nej om erbjudandet hade samband med ett enskilt ärende och ett specifikt företag, men tycker att det är skillnad eftersom "Årets tjänsteperson” är en offentlig utmärkelse och för att mottagaren Ulrika Rylin inte ”bedriver myndighetsutövning”.

Ulrika Rylin själv hade redan en elcykel och skojade om att det var rätt märke, eftersom Cycleurope i Varberg även tillverkar Crescent.

ANNONS

– Nu har jag även en cykel som kräver muskler och jag ser fram emot att Kattegattsleden blir klar nästan sommar.

Ser du några problem i att ta emot en sådan gåva?

– Nej, jag kan inte ge näringslivet några fördelar och är en del av ett team. Jag är en sambandscentral och en främjande av kontakter, inte en myndighetsutövande person som någon är beroende av.

Men i din tjänst har du kontakt med Företagarna och Louise Lejestrands reklambyrå Treativ?

– Ja, men vi umgås inte privat. Treativ måste vi anlita enligt den centrala upphandlingen som gjordes och som jag inte var inblandad i, förklarar Ulrika Rylin.

Vad tycker du rent allmänt om politikerns arbeta för att undvika misstankar om jäv och mutor?

– I dessa tider när världsledare gör mindre lämpliga saker finns det anledning att diskutera sådana saker och det är alltid viktigt att vi i Sverige står upp för att vi har ett relativt korruptionsfritt samhälle. Vi är mycket mer medvetna nuförtiden än förr, när det gäller exempelvis resor.

Hur blir det med förmånsbeskattning av cykeln?

– Det har jag inte hunnit kolla på än, men det får jag undersöka i samband med att gör min deklaration., svarar Ulrika Rylin.

ANNONS
ANNONS