Kriget i Ukraina skapar rekordstor omsättning för Varbergsföretaget

Out meal i Varberg tillverkar beredskapsmat till Försvarsmakten, och sedan årsskiftet har företagets omsättning skjutit i höjden.
– Det känns konstigt att säga det men när världen mår dåligt mår vi som företag bra, säger vd Pelle Höckerbo.

ANNONS

Out meal i Varberg har bråda dagar. De säljer visserligen mat till den vanliga friluftsutövaren, men på sin hemsida skriver företaget också att de vill vara i toppen av världens ledande företag för militära dygnsportioner. Redan i dag förser de både Försvarsmakten i Sverige och andra europeiska nationers försvarsmakter med mat. Vilka länder de har som kunder avslöjar de inte.

– Det är av säkerhetsskäl. Vi är bundna till sekretess, säger Out meals vd, Pelle Höckerbo.

Nära rekordnivåer

På grund av kriget i Ukraina har bolagets omsättning nått rekordnivåer.

– Så är det. Förra året omsatte vi 50 miljoner och hittills i år har vi ordrar på 180 miljoner. Det är mer än en tredubbling på två månader jämfört med hela förra året.

ANNONS

Vd Pelle Höckebo menar att ökningen inte främst beror på kriget.

– Det ökade behovet av våra produkter följer en trend som jag har sett komma långt tidigare. Det handlar om att olika nationer har börjat inse behovet av varor med längre hållbarhet.

Är det en slags allmän oro inför världsläget?

– Ja, så är det. Det har blivit mer och mer vanligt med prepping och vi har fler och fler kunder som kommer hit och köper direkt ur lagret. Vi hade en privatperson för inte så längesedan som köpte för över 100 000 kronor.

Just den personen handlade för att hålla sina företag igång, förklarar Pelle Höckerbo.

– Något som kommer att vara ett problem i händelse av en kris är brist på el och så vidare men också tillgång till personal. Om personalen hela dagen behöver stå i kö till kommunala lager för att kunna föda sina barn så innebär det att de inte kommer att kunna vara på jobbet. Då krävs ett matlager. Du kan kalla det för en försäkring.

Bakgrund som officer

Att tänka kris och beredskap är något som grundarna till Out meal har med sig från sina tidigare karriärer inom Försvarsmakten. Både Pelle Höckerbo och Kristoffer Eriksson har officersgrad.

ANNONS

– Det känns konstigt att säga men när världen mår dåligt mår vi som företag bra. Det är paradoxen med det vi sysslar med. När vi har som minst att göra ska vi ju egentligen vara nöjda för då är världen en trevlig plats att leva i, säger Pelle Höckerbo.

Företaget producerar inte själva utan köper in från producenter runt om i världen.

Gör inte det er sårbara?

– Jo, så är det. Men samtidigt är det en strategisk tanke att vi har många olika leverantörer runt om i världen som kan förse oss, säger Pelle Höckerbo.

I händelse av krig råder det som inom totalförsvaret kallas för ansvarsprincipen, förklarar Pelle Höckerbo.

– Det betyder att det som du ansvarar för i fredstid, ansvarar du också för i krig. För de flesta innebär det att du och jag ska kunna försörja oss på det vi behöver ifråga om mat, vatten och värme.

Beredskap tar tid

Sedan 2010 finns inte den beredskap i Sveriges kommuner som krävs enligt ansvarsprincipen, menar företagets företrädare. Kommunen har skyldighet att leverera mat till alla skolbarn och till äldreomsorgen.

– Det där är ingenting som man bygger upp i en handvändning. Det som tog två år att riva ner kommer att ta minst tio år att bygga upp, säger Pelle Höckerbo.

ANNONS

I sommar kommer företaget att gå från tre anställda till 40 för att tillgodose och kunna leverera de ordrar som nu ligger inne. Men den som tror att en kommun som Varberg snabbt skulle kunna få hjälp vid behov har fel.

– Det är ett stort och krångligt projekt att bygga upp en beredskap som kan räcka för kommunen. Det görs inte i en handvändning, säger Pelle Höckerbo.

ANNONS