Kravet för att få resa med Stena

Från och med torsdag krävs nationellt id eller pass för att få gå ombord på Stena Lines färjor.– Det är fullt fokus på den här situationen nu, säger bolagets presschef Jesper Waltersson.

ANNONS
|

Gränskontroll införs under minst tio dagar från torsdag klockan 12. Stenas färjor från Tyskland har varit en av de stora vägarna in i Sverige för flyktingarna på vägen norrut i Europa. Färjeterminalen har varit den första kontakten med svensk mark. Det har många omvittnat några timmar senare i köerna ute hos Migrationsverket i Kållered. Men vid lunchtid på torsdagen stängs gränsen, kontroller av identitet införs.

– Gränskontrollerna innebär konkret att vi kommer att genomföra id-kontroller när man stiger på färjan. Vad vi har sett hittills gäller det trafiken från Danmark och Tyskland, säger presschefen Jesper Waltersson.

Har ni gjort sådana kontroller tidigare eller är den här åtgärden helt ny för er?

ANNONS

– Ganska ny. Vi hade en situation förra sommaren då det var ett terrorhot i Norge. Då gjorde vi på samma sätt under något dygn i trafiken mellan Sverige och Norge. Vi har en färja som går från Fredrikshamn till Oslo.

Klarar ni detta med ordinarie personal eller krävs det förstärkningar?

– Vi får titta på det. Det kommer att se ut på lite olika sätt i olika hamnar, där vi kanske får ta hjälp av externa parter, lokal polis eller något annat. Det håller vi på och undersöker.

Hur ser trafiken i Göteborg ut för er på förmiddagen idag?

– Vi har en ankomst från Kiel på morgonen, den påverkas inte vad jag förstår. Sedan har vi trafiken på Danmark under dagen. Vi har en avgång på morgonen, Stena Danica, som sedan går tillbaka mot Göteborg på eftermiddagen. Den påverkas.

När gränskontrollerna är i kraft och någon inte kan visa ID-handling, vad händer då?

– Den tolkningen vi gör är att det krävs ett nationellt id-kort eller ett pass, helt enkelt. Det är vad som krävs för att få komma ombord och åka med, säger Jesper Waltersson.

På torsdagsförmiddagen kommer Stena Line att hålla nära kontakt med gränspolisen och andra berörda myndigheter i Sverige, Danmark och Tyskland.

ANNONS

– Vi får se hur situationen ska hanteras, säger Jesper Waltersson.

Stena Line har också flera dagliga färjeförbindelser mellan Varberg och Grenå i Danmark. Även dessa berörs, även om det inte är en lika vanlig väg för flyktingar.

ANNONS