Kraniet är en bilden har inget med texten att göra.
Kraniet är en bilden har inget med texten att göra. Bild: JOHAN ENGMAN / TT

Kranium skickades till polisen i Varberg

I ett dödsbo hittades ett gammalt kranium som polisen fått tillgång till. Ärendet utreds som brott mot griftefriden, men polisen misstänker inte att något brott begåtts.

ANNONS
|

Ärendet med det mystiska kraniet utreds för tillfället av krimjouren. Enligt förundersökningsledaren Jan Niklasson misstänker polisen att den är omkring 150 år gammal.

— Man har kommit fram till att det använts i utbildningssyfte på regementet i Eksjö på 1800-talet. Sedan har den hamnat i någons tillhörighet och gått från person till person, säger Jan Niklasson.

Senaste ägaren ska ha fått kraniet från sin svärfar, som arbetade som läkare, på 60-talet. När ägaren dog upptäcktes den i dödsboet.

— Den ska ha hamnat bland gamla saker i en kartong. När den upptäcktes skickades den till polisen, säger Jan Niklasson.

ANNONS

Trots att polisen inte misstänker något brott bakom kraniet ska den vidare för analys hos NFC (nationellt forensiskt centrum). När analysen blivit färdigställd räknar Jan Niklasson med att ärendet kommer bli nedlagd.

— Det blir inte mer än att vi inväntar svar från NFC för att få veta hur gammal den är, men det kan ta tid. Sedan kommer den askas och läggas i en minneslund av kyrkoförvaltningen.

ANNONS