Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Nattaktiv. Ett exemplar av fladdermusrasen pipistrell syns på bilden. I Kungsäter har dvärgpipistreller hittats i den inventering som pågår.

Kraftverksdammar viktiga för fladdermöss

En pågående fladdermusinventering kan bli en viktig pusselbit när mark- och miljödomstolen ska avgöra framtiden för vattenkraftverken i Kungsäter.

Som vi tidigare har berättat måste småskaliga vattenkraftverk söka tillstånd för att driva verksamhet enligt vattendirektivet. Tre vattenkraftverk längs Kungsätersån drabbas av detta, Bota, Hultaberg och Hult.
Avgörandet i Mark- och miljödomstolen har dragit ut på tiden. Yttranden från bland andra Kammarkollegiet inväntas på de dokument som vattenkraftverksägarna har lämnat in.
Ett av dokumenten är en delrapport av en påbörjad fladdermusinventering.
– Vi kan redan nu se att det är bra med fladdermöss, säger Johan Eklöf, fladdermusforskare, som tillsammans med Jens Rydell gör inventeringen.

Automatiska inspelningslådor
Fladdermöss bor och jagar ofta vid eller i närheten av mindre vatten. Om vattenkraftverken avvecklas kommer kraftverksdammarna att försvinna och de fridlysta fladdermössen hotas.
Inventeringen görs genom att automatiska inspelningslådor sätts upp.
– När länsstyrelserna vill ta reda på vilken påverkan vattenkraftverk har på naturen är det i första hand vandringsvägar för fisk de tittar på. Nu lägger vi till den här pusselbiten med fladdermössen. Det är ingen som tittat på det tidigare, säger Johan Eklöf.
Vid den första inventeringen som genomfördes under åtta nätter i maj och juni upptäcktes sju olika fladdermusarter. Dessa var större brunfladdermus, gråskimlig fladdermus, nordfladdermus, dvärgpipistrell, brunlångöra, vattenfladdermus och tajga- eller mustaschfladdermus.
”Rivning av dammarna skulle potentiellt kunna innebära stora problem för den lokala fladdermuspopulationen”, står det i delrapporten.

Vinterkoloni
För några år sedan upptäcktes en vinterkoloni med fladdermöss i en villa i Kungsäter.
– Vi visste inte att sådana fanns. Fladdermössen kan till och med ge sig ut och flyga på vintern om det är mildväder.
I början av september görs den sista delen av inventeringen i Kungsäter.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här