Oscars. "Jag har sett redan nu att folk väljer stället som har öppet till 03 i stället, det har ju stor betydelse för mig", säger Tim Halldén. Bild: Annika Karlbom.
Oscars. "Jag har sett redan nu att folk väljer stället som har öppet till 03 i stället, det har ju stor betydelse för mig", säger Tim Halldén. Bild: Annika Karlbom.

Krögarna arga över öppettider

Societén får som första uteställe i Varbergs kommun stänga klockan 03. Beskedet gav flera krögare hopp om senare öppettider. Förgäves – kommunen har tagit ett exklusivt beslut.

ANNONS
|

Bert Skoglund från Nyfiket och Tim Halldén från Oscars berättar över en kopp kaffe om de senaste månaderna. Hur de tappat besökare som går ner till Societén i stället på grund av de senare öppettiderna där. Båda krogarna bestämde sig i mars för att också ansöka om tillstånd att ha öppet senare. En process som enligt tillståndsenhetens hemsida ska ta runt tre månader, vilket skulle innebära ett beslut i mitten av juni.

Efter att ha hört av sig till kommunen får de båda krögarna höra att de ska få svar efter socialnämndens arbetsutskott haft möte i juni. Samma datum får de beskedet att utredningen förlängs upp till fyra månader till. Det kan alltså dröja fram till sent i höst. Tim Halldén som äger Oscars undrar varför utredningen dröjer när man har gjort förarbetet genom Societéns utredning.

ANNONS

– De borde ha facit i hand, säger han.

HN frågar socialnämndens ordförande Erland Linjer om Oscars och Nyfikets ansökningar. Han menar att det kommer att ta längre än ett par månader tills deras tillstånd ens övervägs.

– När vi skulle ta beslut om Societén hade vi en principdiskussion om senare öppettider. Då kom vi fram till att Societén skulle bli ett pilotprojekt under ett år och sedan gör vi en utvärdering, säger Erland Linjer.

Ett svar som inte går väl ihop med kommunens riktlinjer om att alla ansökningar ska prövas individuellt. I stället för lämplighet menar Erland Linjer att endast Societén kommer få tillstånd till 03.00 fram tills att prövotiden är över i april 2017. Att handläggare skulle förmedla det till sina sökande är Erland Linjer osäker på.

– Nej, jag tror inte att det fungerar så.

När Tim Halldén på Oscars får höra om beskedet blir han förvånad över kommunens tillvägagångssätt.

– De kör inte med öppna kort. De ber oss att betala avgifter och jobba med ansökan och så har de redan bestämt sig.

För kommunens del är det upprätthållande av alkohollagen som avgör besluten och inte marknadsmässiga skäl. Erland Linjer ser samtidigt att det praktiskt sett påverkar konkurrensen i Varbergs krogliv.

ANNONS

– Det blir ju en fördel för Societén i förlängningen, säger han.

Det kan Tim Halldén på Oscars intyga.

– Vi har ju två liknande verksamheter och att man då bara ger beslut till den ena. Det är skrattretande, det finns två nattklubbar inne i stan och den ena ger de ett äss i rockärmen, säger han.

ANNONS