Kort skidspår finns nu färdigt i Åkulla

Ett cirka 300 meter långt skidspår finns i Åkulla. – Det är fortfarande tidigt på säsongen och vi väntar med att köra ut snö på de längre sträckorna tills kylan blir säkrare, säger Olof Fröberg, ordförande i Åkulla skidallians.

ANNONS
|

Åkulla skidallians har testkört snökanonerna. Snön har använts till att preparera spår runt snötillverkningsplatsen. I onsdags hade de lyckats få ihop ett cirka 300 meter långt spår.

– Jag rekommenderar den som funderar på att komma upp hit och åka att först gå in och titta på vår Facebook-sida, säger Olof Fröberg.

Även om det varit minusgrader flera dagar i rad har inte den riktiga snötillverkningen körts igång på allvar ännu. Anledningen till detta är att Åkulla skidallians räknar med att snön kommer att försvinna nästa vecka då det enligt prognosen ska bli uppåt sju-åtta plusgrader.

ANNONS

– Det kostar mycket pengar att köra ut snön, entreprenaden för maskinerna är kostsam. Dessutom bör det vara tjäle i marken för att snön ska ligga kvar under töperioder.

Om det blir en kall period i början av december är det mer aktuellt att försöka få till de längre spåren.

En granne till Åkullas friluftsområde har tidigare klagat över buller från snötillverkningen. Det har lett till restriktioner. Högst tio nätter per år får snötillverkningen pågå. Dagtid finns inga begränsningar.

– Oftast är det kallast på nätterna så helst vill vi köra då. Men restriktionerna har inte varit så begränsande som vi först befarade.

ANNONS